Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTROŠAČKA KLIMA

Recesija ih ne straši: Njemci i dalje vide poboljšanja kada je riječ o plaćama

Radnici u Berlinu
Foto: Reuters/PIXSELL
28.08.2019.
u 14:58

Indeks očekivanja potrošača u vezi gospodarstva spustio se pak na najnižu razinu od siječnja 2013. godine, od 8,3 boda, signalizirajući gubitak povjerenja u gospodarstvo.

Raspoloženje potrošača u Njemačkoj u rujnu bi trebalo ostati stabilno unatoč naznakama usporavanja u gospodarstvu, objavila je u srijedu njemačka grupa za istraživanje tržišta Gfk.

Prema procjenama istraživača u GfK-u, indeks potrošačke klime trebao bi se u rujnu zadržati na 9,7 bodova, nakon tri uzastopna mjeseca pada.

Potrošači i dalje vide poboljšanja na području plaća, objašnjavaju u GfK-u takvu procjenu.

Indeks očekivanja potrošača u vezi gospodarstva spustio se pak na najnižu razinu od siječnja 2013. godine, od 8,3 boda, signalizirajući gubitak povjerenja u gospodarstvo.

Foto: Kay Nietfeld/DPA/PIXSELL

Stručnjak za potrošačku klimu Rolf Buerkl upozorava da nastavljeni trgovinski sukob između SAD-a i Kine kao i bojazan da bi Velika Britanija mogla izaći iz EU-a bez sporazuma pojačavaju zabrinutost potrošača da njemačko gospodarstvo ide prema recesiji.

"Za potrošačku klimu i domaću potrošnju važno je da tržište rada ostane stabilno", naglašava Buerkl.

Njemačko gospodarstvo pojačano pokazuje znakove klizanja u tehničku recesiju, koju mnogi ekonomisti definiraju kao dva uzastopna tromjesečja pada aktivnosti na tromjesečnoj razini. Ako se ona i dogodi, ekonomisti procjenjuju da će biti blaga.

Probleme odražavaju i istraživanja poslovne klime u Njemačkoj. Tako je pozorno praćeni indeks poslovne klime ekonomskog instituta Ifo, objavljen u ponedjeljak, u kolovozu pao na najnižu razinu od studenog 2012. godine, od 94,3 boda.

U srpnju iznosio je 95,7 bodova.

Ključne riječi

Komentara 1

AL
alanforrd
16:53 28.08.2019.

A ja vidim da je autor članka nepismen. "Njemci"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije