Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zeleno svjetlo

RBA i Pevec Zagreb dogovorili se o trgovačkom centru Jankomir

'pevec_PXL_unu_100312'
''
23.02.2011.
u 14:57

U sljedeća dva do četiri tjedna RBA i Pevec Zagreb trebali bi dogovoriti model zakupa ili leasinga kojim bi se riješila sudbina Pevecova centra Jankomir, koji čini čak četvrtinu prometa grupe Pevec.

Nakon tenzija s obiju strana i međusobnog optuživanja kako upravo druga strana opstruira dalje poslovanje Peveca, o čemu ovisi planirani stečaj s preustrojem, RBA i Pevec Zagreb u stečaju danas su se konačno dogovorili o Pevecovu centru Jankomir. Dogovoreno je, naime, da će Pevec Zagreb tražbine RBA Zagreb i Maribor u vrijednosti 90 milijuna kuna ipak namiriti nekretninom u Jankomiru, koji čini četvrtinu ukupnog prometa Pevec grupe, a banke će ga potom dati u zakup ili leasing Pevecu.

Na koliki rok i po kojem točno modelu, precizirat će se u iduća dva do četiri tjedna. No, sigurno je, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare, da je i banci i Pevecu u interesu da društvo i dalje posluje, o čemu ovisi sudbina oko 850 Pevecovih radnika te oko 350 sadašnjih dobavljača s oko 3500 zaposlenih. Nakon što se idućih dana dogovor prihvati i na skupštini te odboru vjerovnika Peveca, plan stečaja s preustrojem – koji podrazumijeva da se tražbine dobavljača-vjerovnika te države pretvore u vlasničke udjele u Pevecu – mogao bi na prvo čitanje pred stečajnog suca, najavio je stečajni upravitelj Peveca Zagreb Darko Šket.

Ističe kako je to jedini mogući model da društvo Pevec nastavi buduće poslovanje, neopterećeno tražbinama, budući da osam banaka od ukupnog duga Pevec grupe od oko 1,7 milijardi kuna, potražuje 870 milijuna, koji su prevelik teret i prevelika obveza za novo društvo.

Pevec sredinom ožujka ponovno otvara i centar u Splitu, dvanaesti u nepunih godinu dana stečaja. Iako su mnogi sumnjali u mogućnost oporavka donedavnog carstva Zdravka i Višnje Pevec, Pevec grupa u lanjskoj je godini ostvarila 351 milijun kuna ukupnih prihoda, uz ostvarenje simbolične dobiti.

Ključne riječi

Komentara 1

JU
julio
15:23 23.02.2011.

ukrali čovjeku firmu ,sad oni ne mogu radit ,hoće li Šket u pritvor i večina dobavljača ,mislili su da se može radit u ovoj državi a ne bit dužan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije