Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI LIST I HRVATSKA ZAJEDNICA ŽUPANIJA PREDSTAVLJAJU

Razvojni projekti: Krapinsko-zagorska županija

energetska učinkovitost
Foto: PR FOTO
22.07.2015.
u 09:00

Cilj projekta je povećanje energetske učinkovitosti škola, smanjenje potrošnje energije, plina i troškova održavanja

Mjere energetske učinkovitosti u školama KZŽ-a

Cilj projekta je povećanje energetske učinkovitosti škola, smanjenje potrošnje energije, plina i troškova održavanja.

Zagorska razvojna agencija ZARA u partnerskoj suradnji s Krapinsko-zagorskom županijom i Regionalnom energetskom agencijom sjeverozapadne Hrvatske uspješno je provela projekt ukupne vrijednosti 9,970.112,16 kuna. Cilj projekta bio je povećanje energetske učinkovitosti škola, smanjenje potrošnje energije, plina i troškova održavanja. U razdoblju od lipnja 2010. do prosinca 2013. realizirani su radovi mjera energetske učinkovitosti u deset osnovnih i srednjih škola na području Krapinsko-zagorske županije u Donjoj Stubici, Krapinskim Toplicama, Svetom Križu Začretje, Zlataru, Radoboju, Mihovaljnu, Humu Stubičkom, Kraljevcu na Sutli, Klanjcu i Desiniću.

Radovi najviše financijske vrijednosti izvedeni su na osnovnoj školi u Donjoj Stubici: izolacija potkrovlja i izvedba toplinske fasade, rekonstrukcija plinske kotlovnice i zamjena postojeće vanjske stolarije, čija je vrijednost 1,601.478,81 kuna. Mjere energetske učinkovitosti dovele su do ušteda u količini utrošenog plina koje za razdoblje 2011. i 2012. godine iznose 31,74 posto, što je u skladu s ciljevima postavljenima projektom. Krapinsko-zagorska županija je provedbom ovog projekta smanjila troškove za kupnju plina i održavanje u školama na svom području i pridonijela rastu svijesti o učinkovitoj potrošnji energije, gospodarenju energijom i poduzimanju odgovarajućih mjera u školama.

Projekt REMEDISANUS

Foto: PR FOTO

Ciljevi projekta su zaštita okoliša, očuvanje prirodnog i kulturnog bogatstva prekograničnog područja i doprinos općoj zaštiti okoliša prekograničnog područja

Krapinsko-zagorska županija (KZŽ) kao nositelj projekta provela je - u suradnji s hrvatskim partnerima Zagorskom razvojnom agencijom i Gradom Zaprešićem te slovenskim partnerima Općinom Sevnica, Općinom Brežice i Inštitutom za okolje in prostor - projekt REMEDISANUS. Zahvaljujući projektu, sanirana su divlja odlagališta i prevenirana nastajanja novih divljih odlagališta otpada, potaknut je biološki oporavak saniranih lokacija kroz aktivnosti remedijacije, ojačana je svijest mladih o važnosti očuvanja okoliša, sortiranju i otpada te svijest stanovništva prekograničnog područja o važnosti očuvanja okoliša i prevenciji zagađivanja okoliša kao doprinos zaštiti zdravlja i izbjegavanju nastajanja šteta za okoliš. Projektne aktivnosti bile su usmjerene na stanovnike prekograničnog područja, polaznike dječjih vrtića, osnovnih i srednjih škola na prekograničnom području te djelatnike regionalnih i nacionalnih institucija iz domene zaštite okoliša i upravljanja okolišem. Aktivnosti su obuhvaćale edukacije, uspostavu interakcijske platforme i sabirališnih otoka za skupljanje otpada u dječjim vrtićima, snimanje edukativnog filma o sanaciji divljih odlagališta otpada i njihovu sanaciju. KZŽ je u razdoblju od travnja 2011. do studenoga 2012. uspješno očistila 15 najkritičnijih lokacija na kojima su se nalazila divlja odlagališta otpada te spriječila daljnju devastaciju okoliša. Jedna je sanirana lokacija pažljivo odabranim procesima remedijacije uspješno vraćena u svoje prvotno stanje. Ukupna vrijednost projekta bila je 1,113.670,15 eura, od čega je 932.872,14 eura iznos odobrenih sredstava iz Operativnog programa prekogranične suradnje Slovenija - Hrvatska 2007. - 2013.

>>Razvojni projekti: Koprivničko-križevačka županija

>>Razvojni projekti: Karlovačka županija

Komentara 1

FI
Fisherman
10:40 22.07.2015.

Vidi se da su izbori sve blize.....sad SDP izlazi sa razvojnim planovima......sto u konacnici i je problem jer valjda su ove cetri godine radili samo razvojne planove i dizali kredite kojima su popunjavali deficit u proracunu.Daleko najnesposobnija vlada koju je Hrvatska imala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije