Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje

Razgovori za posao puni su neprimjerenih pitanja

posao
Foto: Arhiva VL
1/4
24.03.2010.
u 12:17

Čak je 12 posto ispitanika izjavilo da od potencijalnih poslodavaca nikada nije dobilo povratnu informaciju o tijeku i rezultatima natječaja, a 52 posto ih je takvu informaciju dobilo vrlo rijetko.

Istraživanje koje je na uzorku od 1934 ispitanika proveo portal Posao.hr pokazalo je da je na razgovorima za posao prisutno sve više neprimjerenih pitanja.

Čak je 12 posto ispitanika izjavilo da od potencijalnih poslodavaca nikada nije dobilo povratnu informaciju o tijeku i rezultatima natječaja, 52 posto ih je takvu informaciju dobilo vrlo rijetko, dok je samo pet posto ispitanika uvijek dobilo odgovor s rezultatima natječaja. Velik broj ispitanika, njih 55 posto, susrelo sa s neprimjerenim ponašanjem poslodavaca na razgovoru za posao, poput postavljanja pitanja o nacionalnom podrijetlu, bračnom i imovinskom stanju te političkom uvjerenju. Pored toga, ispitanici su istaknuli kašnjenje i razgovaranje na mobitel tijekom razgovora kao neka od ponašanja poslodavaca te predlaganje rada na crno, postavljanje nezakonitih uvjeta rada te provođenje lažnih i namještenih natječaja.

Neprimjerena pitanja vezana su i uz bračno stanje i obitelj, a u većoj mjeri postavljaju ih ženama, čak 84 posto, dok se s istim pitanjem susrelo 73 posto muškaraca. Među ispitanicima kojima su bila postavljena neprimjerena pitanja na razgovoru za posao, žene su u većoj mjeri dale do znanja poslodavcu da je riječ o neprimjerenim pitanjima, njih 33 posto, dok je isto učinilo samo 22 posto muškaraca.

- Takva situacija jasno upućuje na razliku između poslodavaca koji unutar organizacije imaju odjel ljudskih potencijala i onih koji ga nemaju. U tvrtkama gdje takav odjel ne postoji, čest je slučaj da se regrutacijom kandidata bave djelatnici kojima je to usputni posao i koji stoga nemaju dovoljno vremena kvalitetno se posvetiti izboru i slanju povratnih informacija kandidatima - rekao je Saša Jurković, direktor portala Posao.hr.

 

Komentara 1

DU
Dudo
13:22 24.03.2010.

Poslodavci ne predlažu nego dobar dio njih (veliki dio) uvjetuje isplatu dijela plaće na ruke; i sve maksimalno do iznosa koji je naveden kao prosječan iznos u državnim tvrtkama (oko 6000 kn). Uostalom svi žele \"astronaute\", koji izvrsno znaju odd pet -šest jezika (poslodavac natuca jedva engleski - to su rijetki), poznavanje kompletnog poslovanja tvrtke i sve o prodaji, nabavi, uvozu i izvozu, svi mogući živi i mrtvi software programi od A-CAD, MY-SQL, Oracle ... Office i da ne govorim i to 2010 god. kakvi 2007 a kamoli 2003 god. to je zastarjelo, i da ste imali iskustva u zastupanju, pregovorima sa najmanje Bill Gatesom, Trumpom, itd. Druga faza: ako i dođe do nje to je možda IQ test ( ispod 140 ne dolazite). Samo to i bez problema možda Vam se posreći (mislim na abnormalno pametne SSS, napredne VSŠ i normalne VSS). Ps. nesmijete biti baš prestari (35 god. je prestaro). to je sto se tiće poslodavaca na portalu moj k... net. (oprostite na izrazu) ili imate oglasnik sa gomilom oglasa gdje se masovno varaju nezaposleni građani (ps. Agencije za...)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije