Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
67 dolara po barelu

Rastu cijene nafte: Nešto se 'kuha' na Bliskom istoku

Foto: ERNEST SCHEYDER/REUTERS/PIXSELL
15.07.2019.
u 11:40

Naftni kartel OPEC podsjetimo već treću godinu održava politiku umanjenja proizvodnje kako bi održavao pritisak na rast cijena međutim za iduću su godinu ponovno prognozirali višak u opskrbi pa ozbiljni analitičari ističu da OPEC nije uspio u svojoj akciji.

Cijene nafte po indeksu brent crude već se danima održavaju na razini višoj od 67 dolara po barelu. Iako svjetski analitičari tvrde da je riječ o reakciji na zatvaranje naftnih platformi u Meksičkom zaljevu u očekivanju tropske oluje, pravi uzrok nervoze leži u činjenici da se ponovno 'kuha' na Bliskom istoku. Meksička regija zbog oluje Barry smanjila je proizvodnju, ali nije riječ o nekom dugotrajnom smanjenju proizvodnje.

Naftni kartel OPEC podsjetimo već treću godinu održava politiku umanjenja proizvodnje kako bi održavao pritisak na rast cijena međutim za iduću su godinu ponovno prognozirali višak u opskrbi pa ozbiljni analitičari ističu da OPEC nije uspio u svojoj akciji. Ipak ako se uzme u obzir da su zemlje OPEC-a i prognozirali cijene na razini od 70 dolara po barelu kao posljedicu svoje akcije i to u trenutku kada je sirova nafta stajala jedva 40 dolara po barelu ne može se reći da inicijativa nije polučila rezultatom već samo da je očekivani rezultat stigao kasnije nego se očekivalo.

Rast cijene nafte utječe na cijelu ekonomiju, obzirom da direktno formira cijene goriva, a posredno i cijene svih proizvoda u širokoj potrošnji uslijed troškova za transport. Na londonskom je tržištu cijena barela do kraja trgovanja u petak zadržala je cijenu od 67 dolara po barelu, a održala se i tijekom dana.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Hazl113
Hazl113
18:41 15.07.2019.

Kada je cijena barela nafte bila 160$, cijena goriva je bila tu negdje kao danas. Pitam se tko krade.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije