Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje

Raste broj oglasa za zapošljavanje na neodređeno vrijeme

Ilustracija
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
10.07.2019.
u 20:23

Poslodavci učestalije nude posao na neodređeno. Za rad na neodređeno bilo je u prvoj polovici ove godine pet posto više oglasa nego lani, odnosno 65 posto svih oglasa za posao

Tijekom prvih šest mjeseci u Hrvatskoj je objavljeno dva posto manje oglasa za posao, a na web-stranici MojPosao i mobilnoj aplikaciji PosLovac 41.000 oglasa i osam posto više nego lani u istom razdoblju.

– Tržište stagnira ili blago pada. Međutim, s obzirom na to da u Hrvatskoj sve teže pronalaze zaposlenike, poslodavci su uvezli znatan broj radnika iz inozemstva i na taj način nose se s manjkom radne snage – komentira Igor Žonja, direktor portala MojPosao.

U najviše oglasa, 40 posto, tražio se turističko-ugostiteljski kadar, a najtraženiji su pritom bili konobari, trgovci, skladištari i kuhari. Turizam i trgovina su i nudili najviše mogućnosti zaposlenja, na te dvije djelatnosti otpada 39 posto svih oglasa na portalu MojPosao. Zanimljivo je pritom da je najveći porast broja oglasa zabilježen u kategorijama dizajn i umjetnost, farmaceutika i biotehnologija, ljudski resursi i arhitektura.

Poslodavci učestalije nude posao na neodređeno. Za rad na neodređeno bilo je u prvoj polovici ove godine pet posto više oglasa nego lani, odnosno 65 posto svih oglasa za posao.

– Očito poslodavci radnicima nude sve kvalitetnije uvjete rada, što potvrđuje i rast prosječne plaće od dva posto u odnosu na 2018. Također, nastavljen je trend povećanog zapošljavanja u sektoru ljudskih potencijala, što sugerira da poslodavci sve više vode brigu o svojim radnicima – smatra Žonja. Manje su traženi i sezonci; lani je takvih oglasa bilo devet, a sada osam posto. Broj oglasa za posao u inozemstvu (880) veći je dva posto nego lani.

VIDEO Evo kolike su zapravo plaće po zanimanjima u Njemačkoj:

Ključne riječi

Komentara 1

EL
elkomadante
18:17 10.07.2019.

kada će porezna i sud zatvarati firme koje se ne drže zakona o radu ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije