Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slaba domaća potražnja

Rast švicarskog gospodarstva usporio u drugom tromjesečju

Švicarski franak
Duško Jaramaz/PIXSELL
06.09.2019.
u 06:42

Podaci o potrošnji pokazuju povećanje osobne potrošnje za 0,3 posto na tromjesečnoj razini, dok je ona državna gotovo stagnirala

Švicarski gospodarski rast usporio je u drugom tromjesečju zbog slabe domaće potražnje i izvoza, pokazali su podaci švicarskog ministarstva gospodarstva (SECO). Bruto domaći proizvod (BDP) porastao je u razdoblju od travnja do lipnja 0,3 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je prema revidiranim podacima uvećan 0,4 posto.

Na godišnjoj razini aktivnosti su porasle samo 0,2 posto, nakon jedan posto u prvom tromjesečju. Za razliku od ostalih europskih gospodarstava, industrijski je sektor znatno pridonio rastu BDP-a u Švicarskoj.

Industrijska proizvodnja porasla je za 1,3 posto, dok je u građevinskom sektoru gotovo stagnirala, uz stopu rasta od samo 0,1 posto. Trgovina je smanjena 0,3 posto.

Podaci o potrošnji pokazuju povećanje osobne potrošnje za 0,3 posto na tromjesečnoj razini, dok je ona državna gotovo stagnirala.

SECO je kao razlog slabe investicijske aktivnosti kompanija naveo „neizvjesno okruženje”. Tako su ulaganja u građevinske radove gotovo stagnirala, dok su ulaganja u opremu pala jedan posto.

Robni izvoz smanjio se za 0,8 posto a uvoz 1,7 posto. Pao je i izvoz usluga, za 0,2 posto, dok je njihov uvoz porastao 1,5 posto.

Gledajući u predstojeće razdoblje, pokazatelji signaliziraju u najboljem slučaju slabašan rast aktivnosti u drugoj polovini godine, smatra ekonomist Capital Economicsa David Oxley.

Jačanje franka u proteklim mjesecima upućuje na pretpostavku da će se pritisak na izvoznike u trećem tromjesečju samo pojačati. Švicarska središnja banka očekuje da će gospodarstvo ove godine porasti oko 1,5 posto, znatno snažnije nego što to pokazuje aktualni tempo aktivnosti.

Ključne riječi

Komentara 1

AN
antonelić
19:45 06.09.2019.

ako švicarsko gospodarstvo bude i dalje usporavalo rast , očekujemo da će hrvatska uskoro prestići švicarsku ... vorwarts croatien ! ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije