Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Podaci Eurostata

Rast proizvođačkih cijena u EU u lipnju ubrzao na godišnjoj razini

Proizvodnja
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
03.08.2018.
u 07:28

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u EU-u u cjelini u lipnju su tako uvećane za 0,4 posto, nakon revidiranog 1,1-postotnog rasta u svibnju, pokazale su u četvrtak objavljene procjene statističkog ureda EU-a

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Europskoj uniji u ovogodišnjem su lipnju sporije rasle na mjesečnoj razini, dok je na godišnjoj razini njihov rast dodatno ubrzao, pokazalo je najnovije izvješće Eurostata.  

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u EU-u u cjelini u lipnju su tako uvećane za 0,4 posto, nakon revidiranog 1,1-postotnog rasta u svibnju, pokazale su u četvrtak objavljene procjene statističkog ureda EU-a.

I u 19-članoj eurozoni su proizvođačke cijene porasle u istom postotku, usporivši u odnosu na 0,8-postotni rast u prethodnom mjesecu.

Rast cijena u EU pripisuje se 1,2-postotnom rastu cijena u sektoru energije, 0,4-postotnom rastu kod intermedijarnih roba, te 0,1-postotnom rastu cijena kapitalnih roba, trajnih i netrajnih potrošačkih roba.

U eurozoni su energenti poskupili za 1,1 posto, intermedijarne robe za 0,4 posto a trajna potrošačka dobra za 0,1 posto. Cijene su stagnirale u segmentu kapitalnih roba, kao i netrajnih potrošačkih roba.

Ako se isključe energenti, proizvođačke su cijene ukupne industrije na mjesečnoj razini u EU-u i u eurozoni porasle za po 0,2 posto.

Najveći rast cijena zabilježen je u Danskoj, od 2,6 posto, Estonjii, od 2,1 posto, Mađarskoj, od 1,6 posto, te u Latviji, od 1,5 posto.

U Hrvatskoj su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u lipnju skliznule za 0,1 posto u odnosu na mjesec ranije, kad su porasle za 0,8 posto, pokazuje izvješće Eurostata.

Cijene su pale na mjesečnoj razini još samo u Luksemburgu, za 0,9 posto i u Grčkoj, za 0,6 posto.

Na godišnjoj razini inflacija dodatno ubrzala

U EU u cjelini u ovogodišnjem je lipnju rast proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda na godišnjoj razini ubrzao na 4,4 posto, s revidiranih 3,7 posto u prethodnom mjesecu. I u eurozoni je rast cijena ubrzao, na 3,6 posto, s tri posto u prethodnom mjesecu.

Rast proizvođačkih cijena na razini EU-a i eurozone zabilježen je u svim promatranim kategorijama proizvoda, predvođen energentima.

U EU-u su cijene energije na godišnjoj razini uvećane 14 posto, a slijede intermedijarni proizvodi, s rastom cijena od 3,3 posto, trajna potrošačka dobra, s rastom cijene od 1,3 posto, kapitalna dobra, čija je cijena porasla za 1,1 posto, te netrajna potrošačka dobra, s rastom cijene od 0,5 posto.

U eurozoni su također najviše poskupili energenti, za 9,5 posto. Slijedi rast cijena intermedijarnih roba od tri posto, trajnih potrošačkih roba za 1,1 posto, kapitalnih roba za jedan posto, te rast cijena netrajnih potrošačkih roba za 0,1 posto.

Proizvođačke cijene ukupne industrije, bez energetskog sektora, u EU-u su porasle 1,8 posto, a u eurozoni za 1,6 posto.

U Hrvatskoj su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u lipnju porasle za 3,4 posto na godišnjoj razini, nakon 2,8-postotnog rasta u mjesecu ranije.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda najviše su porasle u Danskoj, za 9,1 posto, Belgiji za 8,4 posto, Velikoj Britaniji za 8,2 posto te Estoniji, za osam posto.

Pad cijena na godišnjoj je razini ponovno zabilježen samo u Irskoj i Luksemburgu, za 2,6 odnosno 1,5 posto, pokazalo je Eurostatovo izvješće.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije