Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
snažan rast

Rast cijena stambenih nekretnina iznad prosjeka EU: U odnosu na prošlu godinu porasle 9,1%

Gradnja stambenih zgrada u naselju Vidici u Šibeniku
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/3
09.07.2020.
u 08:26

U Hrvatskoj su cijene stambenih nekretnina u prvom ovogodišnjem tromjesečju porasle 2,7 posto u odnosu na posljednji kvartal 2019.

U Hrvatskoj su u prvom tromjesečju 2020. cijena stambenih nekretnina porasle 9,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je snažniji rast od prosjeka Unije, pokazuju najnoviji podaci europskog statističkog ureda.  

Na godišnjoj su razini cijene nekretnina u EU i eurozoni u prvom ovogodišnjem tromjesečju porasle za 5,5 odnosno pet posto. U prethodnom su tromjesečju uvećane za 4,9 posto u EU te 4,5 posto u eurozoni.

Među zemljama EU-a na godišnjoj razini su najsnažnije porasle cijene u Luxembourgu, za 14 posto. Slijedi Slovačka s 13,1 posto, Estonija s 11,5 posto, Poljska s 11,3 posto te Portugal s 10,3 posto.

U Hrvatskoj su cijene stambenih nekretnina u prvom ovogodišnjem tromjesečju bile 9,1 posto više nego u istom razdoblju lani. U prethodnom su tromjesečju na godišnjoj razini cijene porasle 10 posto.

Jedina zemlja u kojoj su na godišnjoj razini u prvom kvartalu pale cijene stambenih nekretnina bila je Mađarska s padom od 1,2 posto.

Rast cijena nekretnina i u odnosu na zadnje lanjsko tromjesečje

U prvom tromjesečju 2020. cijene stambenih nekretnina u EU porasle su 1,2 posto u odnosu na posljednja tri mjeseca 2019. U eurozoni su cijene porasle 0,9 posto u odnosu na prethodno tromjesečje.

Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao, najsnažniji rast cijena nekretnina na kvartalnoj razini zabilježen je u Portugalu, za 4,9 posto. Slijede Estonija i Slovačka, za 4,8 odnosno četiri posto.

U Hrvatskoj su cijene stambenih nekretnina u prvom ovogodišnjem tromjesečju porasle 2,7 posto u odnosu na posljednji kvartal 2019.

Najveći pad cijena nekretnina na kvartalnoj razini zabilježen je na Malti, za 4,3 posto. Slijede Mađarska s padom od 1,1, Irska s padom od 0,8 posto te Belgija s 0,1-postotnim padom.

Ključne riječi

Komentara 3

TH
than
15:40 09.07.2020.

Pa to kod nas najviše država pumpa cijene. Trebalo bi prestati subvencionirati prodaju stanova, jer jednostavno nije pošteno da sirotinja plaća za one koji imaju novca, a vidjeli smo i muljaže preko APN-a za koje niko nije odgovarao. Neka država pravi stanove za jeftiniji najam. Da, kao nema više socijalizma..., a kada udari kriza npr. Njemačka milijardama spašava Lufthansu. Toliko o tome kako nema više socijalizma i protekcionizma. Više je zla napravio kapitalizam, nego socijalizam.

NO
nordic
10:27 09.07.2020.

a plaće koliko ispod?

DU
Deleted user
08:50 09.07.2020.

Vlasnici nekretnina bi trebali trljati ruke od sreće. Međutim zarda na nekretnima zavisi gdje se nalazi nekretnina. Možda na moru i u Zagrebu gdje živi najveći broj Hrvata cijene nekretnina rastu, Međutim u sjverozapadnom dijelu HR, Slavoniji, Gorskom kotaru, i drugim manje atraktivnim predjelima HR nekretnine se prodaju u bescjenje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije