Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veliki proizvođač

Rascova komunalna čistilica Lynx ide na 40 tržišta u svijetu

Tvrtka Rasco predstavila novo vozilo za čišćenje - LYNX
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/11
VL
Autor
Valentina Wiesner
12.09.2019.
u 09:42

Hrvatska tvrtka želi postati najveći europski proizvođač komunalne opreme.

Tvrtka Rasco iz Kalinovca, jedan od najvećih europskih proizvođača komunalne opreme, predstavila je jučer u zagrebačkoj Laubi novi model vozila službenog naziva “kompaktna čistilica Lynx”. Vozilo je namijenjeno čišćenju ulica od otpada; od lišća do limenki.

– Ovakav stroj treba svaka komunalna služba te se nadamo da će pronaći put do svakog grada i općine u Hrvatskoj. Kroz našu distributivnu mrežu ponudit ćemo ga na više od 40 tržišta svijeta – najavio je predsjednik uprave Ivan Franičević.

Narasli na 400 zaposlenika

Istaknuo je da su inicijalna testiranja odradili njihovi dosadašnji kupci u cijeloj Europi, nakon čega imaju razlog vjerovati da će im ovaj proizvod biti jedan od nositelja budućeg rasta tvrtke. Tvrtka koja danas zapošljava 400 ljudi počela je u garaži kao projekt dvojice inženjera: Frane Franičevića i Darka Paviše. U grupi imaju i tvornicu sa 70 radnika u Srbiji te izvoze u 40-ak zemalja. Rasco prodaje ralice za snijeg Rusima, Ukrajincima, Kazahstancima..., a prisutni su na većini europskih tržišta, osim Albanije i Bjelorusije.

Tvrtka Rasco predstavila novo vozilo za čišćenje - LYNX
1/10

Franičević ističe da im je cilj na lokalnoj razini biti pokretač razvoja sjeverozapadne Hrvatske, a na globalnoj postati najveći proizvođač komunalne opreme u Europi. Konkurencija su im tri švicarske i jedna danska tvrtka. Osim nadogradnje za ralice i posipače soli te čišćenje i pranje, proizvode i kosilice za održavanje vegetacije te višenamjenska vozila za komunalno održavanje gradova, kakva je i jučer predstavljena “čistilica”.

Investicije 70 mil. kuna

Tvrtka više od 80 posto prihoda ostvaruje u inozemstvu, a problemima s radnom snagom doskočili su suradnjom s tri strukovne škole u okolici te s fakultetima elektrotehnike i strojarstva u Zagrebu.

U suradnji s FER-om razvijaju električni pogon za Lynx, a elektrificiranu verziju planiraju predstaviti 2020. godine.

Zaduženje im je nisko, iako intenzivno ulažu; od 2017. do 2020. investicijski je plan 70-ak milijuna kuna, a koriste i EU fondove te program energetske učinkovitosti za ulaganje u solarnu elektranu na krovu. I projekt razvoja “čistilice” sufinanciran je iz EU fonda za regionalni razvoj sa 16 milijuna kuna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije