Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon Ni Medica

Rajićev PharmaS nastavlja širenje u regiju "tešku" 1,5 mlrd. eura

Pharmas
Anto Magzan/Pixsell
26.11.2010.
u 14:50

U dosadašnje aktivnosti PharmaSa uloženo je 150 od planiranih 300 milijuna kuna. Gradnja tvornice u Popovači, gdje će biti sjedište tvrtke, bit će dovršena u siječnju, a njezino se službeno otvaranje očekuje u proljeće 2011.

Nakon preuzimanja farmaceutske tvrtke Ni Medic i distributera lijekova In Med iz Srbije, u koju je PharmaS Luke Rajića ušao kao većinski vlasnik s udjelom od 76%, Zdravka Knežević, predsjednica uprave PharmaSa, kazala je jučer da im nije ambicija postati ogromna kompanija, nego mala, fleksibilna i dobro organizirana koja će prepoznati prilike i promjene na tržištu te uspješno poslovati pod brendom i standardima PharmaSa.

Tvrtka koju uglavnom vode bivši zaposlenici Plive, do 2015. u Hrvatskoj planira dosegnuti 9. ukupnu poziciju na tržištu s prihodom nešto većim od 200 milijuna kuna. U dosadašnje aktivnosti uloženo je 150 od planiranih 300 milijuna kuna. Gradnja tvornice u Popovači, gdje će biti sjedište tvrtke, pri kraju je, a njezino se službeno otvaranje očekuje u proljeće 2011. Za to vrijeme počet će i plasman lijekova na tržište i obogaćivanje portfelja lijekova koji zasad čini 40 bazičnih preparata, od kojih je 75 posto u fazi registracije.

Knežević kaže kako su im u fokusu generički lijekovi koji izlaze na tržište nakon što istekne patent izvornim lijekovima jer su od njih u startu jeftiniji 30 posto. Svi bi, kazali su u PharmaSu, trebali biti na listi HZZO-a.

Srbijanska akvizicija od 11 milijuna eura podrazumijeva i dokapitalizaciju Ni Medica, ulaganje u portfelj lijekova te dovršetak tvornice u Zrenjaninu 2012., a poslovat će pod PharmaSovim imenom. Bivši vlasnik Nenad Gazikalović zadržao je 24 posto udjela u tvrtki i bit će predsjednik NO-a srbijanskog PharmaSa, jednako kao i Rajić hrvatskog, koji je prepustio stručnom menadžmentu.

Iz PharmaSa najavljuju kako je srbijanska akvizicija samo početak širenja na regiju. Hrvatsko tržište teško je 780 milijuna eura, a regionalno sa 20 milijuna stanovnika - čak 1,5 milijardu eura. Konkurencija je velika, no promjenom vlasništva u nekim kompanijama u regiji, koje su se fokusirale na neka druga veća tržišta, iz PharmaSa su ocijenili kako je to pravo vrijeme za ulazak na to tržište na kojem žele postati regionalno poznata kompanija.

Već su započete i aktivnosti širenja kompanije u BiH gdje je u tijeku registracija 6 lijekova. Ni Medic u Srbiji ima 9 registriranih lijekova, a u 2011. planirano je 20 novih lijekova u portfelju. PharmaS trenutačno ima 100-tinjak zaposlenika u RH i regiji, a pojačavanjem marketinških aktivnosti i prodaje njihov bi broj uskoro trebao porasti na 150.

Komentara 12

BR
brainiac
20:45 27.11.2010.

Ako mu ista treba priznati, onda je to da ima ocigledno dobre upravljacke sposobnosti. Mnogima je stosta dato u privatizaciji za njihove \'zasluge\', no oni su to i upropastili jer su bili kardinalno nesposobni.

LO
lojtra
18:40 26.11.2010.

Naravno da će \"prepoznavati prilike\". Posebno u ljekovima koje plaća \"država\" preko socijalnog. Ako nam je ukrao mljekaru pamet nam ne može! Iz njegove tužne priče proizlazi: \"Država - to su oni\".

NA
new age
18:58 26.11.2010.

gospodo sta vam znaci REGIJA?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije