Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ideje

Radimir Čačić tvrdi: Projekti se ne događaju bezgrešnim začećem!

\'17.10.2010., Zagreb - Velikim skupom u dvorani Kornati Hypo centra Hrvatska narodna stranka obiljezila je 20. godisnjicu postojanja. Radimir Cacic.  Photo: Antonio Bronic/PIXSELL\'
Antonio Bronić/PIXSELL
11.11.2010.
u 21:00

Čačić, Vedriš, Grčić, Kovačević i Tica ponudili su na skupu ekonomista u Opatiji različita rješenja za oporavak ekonomije Koncept razvitka iz 2004. pretvorio se u smjesu korupcije i nesposobnosti

Projekti se ne događaju bezgrešnim začećem. Vlada nema samopoštovanja, kredibilitet ni autoritet, pa u Hrvatskoj nema ni investicija. Oni nisu bili sposobni iskoristiti ni onih 10 milijardi kuna koje im je oslobodio HNB, kazao je Radimir Čačić, predsjednik HNS-a, na savjetovanju ekonomista u Opatiji na kojem je predstavio svoj gospodarski program. 

  Radna aktivnost 65%

   Cilj mu je u četiri godine mandata zaposlenost povećati 20 posto. Umjesto 55 zaposlenih na 100 radno aktivnih građana, Čačić obećava da će radnu aktivnost podići na 65 posto, i to u proizvodnom zapošljavanju. Autocestu do Splita nazvao je jedinim uspješno realiziranim projektom u 20 godina hrvatske države. Nije to poziv na nastavak koncepta koji je već 2004. godine izgubio ekonomsku logiku i pretvorio se u eksplozivnu smjesu korupcije i nesposobnosti. Udvostručena je cijena na upola manjim prihodima. Stupovi budućega gospodarskog oporavka bit će napola iskorištena turistička niša, potencijal u proizvodnji hrane i energije, geostrateški prometni koridor te snažan financijski sektor.

– Ako ne znate što želite, MMF je bauk, ali ako znate, ili će prihvatiti vaš koncept ili ga nećete zvati, tu nema mistifikacije – rekao je prvi čovjek HNS-a koji je oba dana pažljivo pratio sva izlaganja. 

  Što sa zemljom?

Mladen Vedriš istaknuo je da više ne možemo govoriti samo o ulaganju u financije, trgovinu, klasičnu izgradnju infrastrukture nego u područja koja smo zapostavili. – Uzmite samo što možemo napraviti s poljoprivredom, korištenjem tla. Jedna trećina tla obrađena je, a istodobno milijarde odlaze van za uvoz hrane – istaknuo je Vedriš. Branko Grčić kaže da bi bilo dobro već i to da se na rashodnoj strani proračuna uštede od 2 do 3 milijarde kuna i prebace u porezne olakšice i proaktivne mjere. Istraživanja pokazuju da subvencije u investiciju najviše potiču rast. Dragan Kovačević pak rekao je da treba nastaviti s mirovinskom reformom i pokrenuti proces povećanja stopa izdvajanja u drugi stup sa 5 na 10 posto u idućih pet godina.

Josip Tica kazao je da istraživanja pokazuju kako realni tečaj stalno aprecira, a vanjski dug raste te sustav stoga ne pokazuje znakove stabiliziranja. Jedino rješenje koje se nameće strukturne su reforme koje bi trebale pridonijeti višoj stopi rasta uz postojeći deficit. Tečajna politika može samo poslije pokretanja strukturnih reformi naknadno pomoći pokaže li se da cijene izvoznih proizvoda rastu brže od cijene rada..

Ključne riječi

Komentara 43

Avatar Point_of_view
Point_of_view
22:33 11.11.2010.

Jedini covjek koji ima operativne sposobnosti voditi Ministarstvo gospodarstva je Cacic. Tipicno balkanski je na ovome mjestu govoriti o drugim stvarima, koje nemaju ama bas nista zajednickog sa temom ovog clanka. Nazalost takvi smo mi, nikada se ne znamo koncentrirati na bitno.

KU
kuna
22:36 11.11.2010.

kakav tip lopov

Avatar jovanhovan
jovanhovan
22:36 11.11.2010.

Ovi čačić je bolestan čovik!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije