Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UVODNIK

Putokaz koji moramo pažljivo isčitavati

Kompanije
Foto: Pixabay
30.09.2020.
u 10:34

Sada, u drugoj polovici 2020., teško je uopće promatrati 2019. u bilo kojem kontekstu osim možda kao podsjetnik da hrvatske kompanije mogu i znaju

Osvrnemo li se na već tradicionalnu ljestvicu 505 najboljih koju svake godina izrađujemo u suradnji s tvrtkom Bisnode, a posebno pogledamo li ljestvice 100 najbržerastućih ili 100 najboljih izvoznika, više je nego jasno kako se domaće gospodarstvo proteklih godina oporavilo.

Iako i dalje na začelju Europske unije, domaće kompanije napreduju i razvijaju se, barem one na našoj ljestvici. Ukoliko bi bilo volje i snage unutra političkih struktura da se krene u toliko potrebne strukturne reforme možda bi prihodi na našoj ljestvici bili još bolji, a možda bi i ljestvice najbržerastućih i najboljih izvoznika morali i povećavati sa 100 na barem 150 kompanija. Međutim, sve to vrijedi samo ako se promatra 2019., jer u ovoj godini probudili smo se u novom normalnom i možda nam 2019. i može biti putokaz ali svakako ne i smjer. Prava ljestvica koju ćemo ostatak godine čekati s nestrpljenjem je ona za 2020. Tek iduće godine u ovo vrijeme moći ćemo usporediti ovu neočekivanu godinu s prošlom i reći je li se domaće gospodarstvo održalo.

Do tada živimo u nadi da će nas spasiti EU milijarde i politika mjerama pomoći. Ipak ova ljestvica može svima poslužiti kao putokaz koje sektore pomagati i kojim olakšati poslovanje. Ne smijemo izgubiti niti jednu kompaniju s ovih ljestvica jer taj gubitak nije samo gubitak radnih mjesta i punjenja proračuna već velikog inovacijskog i razvojnog potencijal. Zato i ovu ljestvicu iz 2019. treba iščitati pažljivo. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije