Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nakon što Rusija popuni svoje zalihe

Putin naredio punjenje europskih skladišta plina što bi moglo biti nakon 8. studenoga

Russian President Putin visits Cherepovets
MIKHAIL KLIMENTYEV/Newscom/PIXSELL
27.10.2021.
u 22:12

Gazprom će puniti podzemna skladišta plina u Njemačkoj i Austriji

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je rekao Gazpromu, naftnom divu pod kontrolom države, da počne puniti europska skladišta plina nakon što Rusija popuni svoje zalihe, što bi se moglo dogoditi do 8. studenoga. "Čim dovršimo punjenje podzemnih skladišta plinom u Rusiji, krenut ćemo to raditi i u Europi“, rekao je Putinu Aleksej Miler, direktor Gazproma, tvrtke pod većinskom kontrolom Kremlja. 

Gazprom će puniti podzemna skladišta plina u Njemačkoj i Austriji. Veleprodajna cijena prirodnog plina ove je godine dosegnula rekordno visoke vrijednosti u nizu europskih država, a računi za kućanstva i poduzeća već su naglo porasli te bi s hladnijim vremenom mogli bi postati još veći. 

Kontinent je sve ovisniji o prirodnom plinu zbog napuštanja ugljena i nuklearne energije, a Rusija i Norveška ove godine smanjile svoje pošiljke, navodeći tehničke razloge. Energetska industrija duboko je podijeljena oko toga je li Rusija smanjila svoje isporuke plina Europi kako bi stvorila pritisak za odobrenje Sjevernog toka 2 koji čeka dozvolu u Njemačkoj, piše Reuters. 

Plinovod koji podvodnim putem spaja te dvije zemlje financirali su Gazprom i njegovi europski partneri, usprkos protivljenju SAD-a i nekih europskih država poput Ukrajine i Poljske. Moskva ističe kako bi Sjeverni tok 2, koji će udvostručiti ruske kapacitete za isporuku plina putem Baltika na 110 milijardi kubičnih metara, mogao biti spas za europsko tržište tim energentom.

Ključne riječi

Komentara 2

SE
Serdar222
02:26 29.10.2021.

Rusija nije smanjila već povećala isporuku ali Europa nije u govorila potrebne količine plina a američke "molekule slobode" o krenule prema Aziji, tamo gdje su više cijene.

SI
sisavac
09:19 28.10.2021.

puniti će se ona skladišta za koje je ugovoren plin... to fali u tekstu. ne šalješ robu vrijednu milijardu eura bez ugovora..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije