Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IT

Prvi su izašli iz velike krize, ali prijeti im pad

IT
31.08.2018.
u 10:25

Iako je rast u 2012. iznosio 11 posto, prošle godine ‘istopio’ se na svega 0,3 posto, što nagovještava da bi u 2018. mogao imati negativan predznak

Unatoč rastu hrvatske IT industrije, broj tvrtki iz te branše koji se našao na popisu 505 najvećih po prihodima u Hrvatskoj u 2017. godini, manji je nego godinu prije. S 25. pao je na 20. Izuzmemo li domaće trgovce IT proizvodima i strana zastupništva, jedva da ih je 10. Da bi paradoks bio veći, ove se godine po prvi puta možemo pohvaliti obiljem statistike na tu temu. Svoje su osvrte dali IDC Adriatics, HUP ICT i CISEx, a iz njihove se metodologije, ne samo rezultata, može mnogo iščitati o tome kakav IT u Hrvatskoj imamo.

IT tržište lani je istopilo rast na svega 0,3 posto, navodi se u godišnjem izvješću Hrvatskog telekoma, koji se poziva na podatke IDC-a. Upravo podaci te agencije iz prethodnih godina ukazuju da usporavanje tempa rasta znači da bi već u ovoj godini on mogao dobiti negativan predznak. U 2013. to je tržište, prema IDC-u, prvo među svim granama gospodarstva u Hrvatskoj izašlo iz velike krize, a od 2015. kada je plus iznosio 10,8 posto brzo posustaje. U 2016. spalo je na jedva 1,7% rasta.

Inače, HUP-ov ICT ogranak ove je godine objavio da je ICT u Hrvatskoj (zbrajaju uspjehe IT tvrtki i telekoma) već drugu godinu najveća hrvatska izvozna industrija među industrijskim pokretačima. Lani je taj izvoz skočio 24,5% na 7,3 milijarde kuna. Prihod hrvatskog ICT-a lani je nastavio rasti i iznosi 36 milijardi kuna. Do 2025. HUP ICT procjenjuje da će se popeti na 45 milijardi kuna. K tome, ICT je lani otvorio 9180 novih radnih mjesta. U CISEx-u su pak naveli da je domaća softverska industrija lani dosegla 10 milijardi kuna prihoda (9,89 milijardi kn) od čega se izvoz popeo na tri milijarde kuna (2,95 mlrd. kn). Nadalje, softverska industrija je u 2017. zaposlila 1786 ljudi, prihod po zaposlenom povećao se na 604,3 tisuće kuna, a prosječna neto plaća povisila se na 8483 kune i do sada narasla na 9140 kuna.

Silvio Kutić, iz Infobipa naglašava da su prema Roaming Consultingu najbolje ocijenjeni pružatelj usluga dostave poruka iz poslovnih aplikacija
Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Glavni razlog za to je kronični nedostatak stručnjaka, djelom zbog male produkcije obrazovnog sustava, a dijelom zbog odljeva mozgova pa se softverska industrija počela brinuti o svojoj dugoročnoj održivosti.
Katarina Šiber Makar, predsjednica Uprave IN2 grupe, koja zapošljava najviše softveraša u Hrvatskoj, kaže da unatoč njihovim investicijskim i akvizicijskim aktivnostima, nedostatak IT stručnjaka postaje sve ozbiljniji.
- Mislim da će se posljedice ovog trenda sve jače osjećati u nadolazećem periodu i na strani klijenata i IT vendora, a realan rizik je i da će većina IT tvrtki angažirati svoje ljude na inozemnim projektima, ako budu imali tu mogućnost, što će imati negativne reperkusije i na hrvatsko gospodarstvo, ali i na informatizaciju i digitalizaciju države - kaže Katarina Šiber Makar.
Dodaje da IN2 već danas ima nekoliko razvojnih centara izvan Zagreba. Navodi da rade na povećanju njihovih kapaciteta, a i otvaranju dodatnih, u manjim sredinama u Hrvatskoj, i u regiji. To sve, pojašnjava, nije dobro s obzirom na dobar potencijal i rezultate koje IT tvrtke ostvaruju.

Žarko Kruljac, član uprave M SAN Grupe, najveće hrvatske IT tvrtke na popisu 505 najvećih u Hrvatskoj kaže da očekuje nastavak višegodišnjeg pozitivnog trenda rasta konsolidiranih prihoda. Lani je MSAN grupi prihod porastao 9,85 posto na 1,84 milijarde kuna.
- Naš prioritet u 2018. predstavlja daljnji rad na započetim procesima. Nastavljamo implementaciju novog vertikalnog pristupa u cijeloj regiji s posebnom pažnjom na diversifikaciju portfelja partnera. Kontinuirano ćemo ulagati u edukaciju naše prodajne operative, investirati u softversku podršku poslovanju te nastaviti s daljnjim investicijama u širenje logističke mreže. Nastavit ćemo jačati naše robne marke Vivax i MS na izvoznim tržištima srednje Europe, širiti distribuciju u IoT segmentu, robotici i dronovima - kaže Kruljac. Silvio Kutić, suosnivač i direktor Infobipa, najveće globalne softverske kompanije nastale u Hrvatskoj, naglašava da su već drugu godinu zaredom najbolje ocijenjeni pružatelj usluga dostave poruka iz poslovnih aplikacija na svijetu, prema istraživanju britanskog Roaming Consultinga.

- To je svakako bitna potvrda kontinuiteta kvalitete Infobipove komunikacijske tehnologije u cloudu, i svih usluga koje je prate - kaže Kutić.

Žarko Kruljac, član uprave M SAN grupe kaže da će nastaviti jačati robne marke Vivax i MS na izvoznim tržištima te širiti distribuciju u IoT segmentu, robotici i dronovima
Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Dodaje da su lani dovršili tehnološki kampus Pangea u Vodnjanu, koji se prostire na 17 tisuća kvadrata, i u koji se iz Pule preselilo više od 200 zaposlenika. Hrvoje Išek, predsjednik Uprave Combisa, tvrtke u sastavu grupe Hrvatski telekom i od lani najvećeg sistemskog integratora u Hrvatskoj, koji je imao rast prihoda od 9 posto na 644,9 milijuna kuna, kaže da je to rezultat kontinuiranog razvoja novih rješenja i prilagođavanja portfelja dominantnim svjetskim tehnološkim trendovima.
- Na vrijeme smo postali svjesni da danas korisnici uz tehnološka rješenja traže i konzultantske usluge, što je zapravo neodvojiv dio svakog pravog IT projekta - ističe Išek.

Plamenko Barišić, predsjednik uprave King ICT-a, drugog najvećeg sistemskog integratora u Hrvatskoj, ističe da je nužan snažan fokus da čim prije postanemo dio EU programa okupljenih pod inicijativom Digital Single Market, Industrija 4.0, kako bismo napravili značajnije pomake po parametrima DESI indeksa. Napominje da za sve ove aktivnosti postoje stabilni financijski izvori EU fondova.

U dva najveća proizvođača mobilnih aplikacija FIVE-u i Infinumu navode da su zadovoljni rezultatima prošle godine. Tomislav Car, osnivač i direktor Infinuma kaže da su od početka godine zaposlili 40 stručnjaka čime im se broj zaposlenih popeo na 150.

Ključne riječi

Komentara 2

ST
stefj
11:29 31.08.2018.

IT je jedina industrija u Hrvatskoj bez poticaja (uz proizvodnju oružja), a i jedina čiji projekti ne mogu aplicirati na novac iz EU fondova (zahvaljujući SDP-ovoj vladi). Tak da se dobro drži... No IT je i jedan od najvećih izvoznika kadrova, a u zadnje vrijeme Hrvati otvaraju IT tvrtke izvan Hrvatske jer se tu ne isplati, prekomplicirano je i nema pristupa kapitalu... Nakon ovih zadnjih "reformi" takvih tvrtki će biti još puno manje. London je još uvijek meka za startupove, vidjet ćemo kako će biti nakon Brexita...

TA
TajanaBarancic
15:58 31.08.2018.

Bernard, stvarno ne vidim podlogu u clanku za naslov- prijeti pad? Da, moramo naci rjesenje za manjak ljudi, a dio odgovora je i u RD i vlastitim proizvodima (jer oni stvaraju vece prihode po zaposleniku) ali mislim da IT sektor to prepoznaje. Medutim, treba IT tvrtke usmjeravati prema izvozu više nego je to danas. A za državu i tko ce njoj programirati se zaista ne brinem 😉

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije