Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
statistika

Prvi rast vrijednosti građevinskih radova nakon 2008.

građevina
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell
1/2
16.03.2016.
u 13:21

Pritom je vrijednost radova izvedenih s vlastitim radnicima prošle godine iznosila 13,4 milijarde kuna i bila je veća za 7,3 posto nego 2014. godine.

Vrijednost građevinskih radova koje su u Hrvatskoj prošle godine izvela poduzeća s 20 i više zaposlenih s vlastitim radnicima veća je za 7,3 posto u odnosu na 2014. godinu, što je prvo povećanje nakon 2008. godine, a vrijednost novih narudžbi je porasla za 1,3 posto, pokazuju podaci koje je objavio Državni zavod za statistiku (DZS).

Po podacima DZS-a, pravne osobe s 20 i više zaposlenih u prošloj su godini izvele građevinskih radova u ukupnoj vrijednosti 19,15 milijardi kuna, a vrijednost novih narudžbi iznosila je 13,89 milijardi kuna.

Pritom je vrijednost radova izvedenih s vlastitim radnicima prošle godine iznosila 13,4 milijarde kuna i bila je veća za 7,3 posto nego 2014. godine.

"Riječ je o prvoj godini nakon 2008. u kojoj je zabilježen rast vrijednosti radova, s time da je preokret trenda relativno snažno izražen, s pada od 7 posto u 2014. na rast od 7,3 posto u 2015.", navodi se u komentaru HGK.

Rast je, kako ističu, bio diktiran radovima na zgradama čija vrijednost raste dvije godine zaredom, dok je vrijednost radova na ostalim građevinama porasla prvi put nakon 2012. godine. "Očito je da je u prošloj godini blagi oporavak gospodarske aktivnosti bio praćen i porastom građevinske aktivnosti u nekim područjima, a posebno u obnovi i izgradnji dijela turističkih kapaciteta i novih aerodromskih zgrada, što je podiglo vrijednost građevinskih radova na zgradama, dok je rast vrijednosti radova na infrastrukturnim objektima bio znatno skromniji zbog niske investicijske aktivnosti države i javnog sektora, pritisnutih potrebom provedbe fiskalne konsolidacije", navode iz HGK.

Od ukupne vrijednosti radova izvedenih s vlastitim radnicima na radove na zgradama odnosi se 5,8 milijardi kuna ili 43,4 posto, a 7,58 milijardi kuna ili 56,6 posto na ostale građevine.

Udio radova na novogradnjama u strukturi radova izvedenih s vlastitim radnicima bio je 56,2 posto, a ostali radovi imali su udio od 43,8 posto.

U komentaru HGK navode i kako bi na temelju rasta vrijednosti narudžbi trebalo očekivati i nastavak rasta vrijednosti građevinskih radova u narednim mjesecima, koji bi i dalje bio više oslonjen na radove na zgradama.

Stanje je u građevinarstvu u 2015. karakteriziralo zaustavljanje pada građevinske aktivnosti uz naznake mogućih pozitivnijih kretanja, no situacija ostaje i dalje vrlo teška, na što upućuje činjenica da su prošlogodišnji podaci znatno niži od onih ostvarivanih u pretkriznoj 2008., kažu u HGK.

"Iako je ukupna građevinska aktivnost u 2015. na godišnjoj razini bila niža, ostvaren je solidan rast vrijednosti izvršenih radova vlastitim radnicima od 7,3 posto, pri čemu je porast vrijednosti radova na zgradama bio znatno izraženiji od rasta vrijednosti radova na ostalim građevinama", ističe direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimir  Savić.

>> Evo koliko je prosječno u Hrvatskoj stajao kvadrat novog stana 2015. godine

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije