Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HNB zadovoljan

Prvi put u povijesti kamate na prekonoćne pozajmice u Hrvatskoj negativne

Boris Vujčić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
25.05.2019.
u 06:30

Premija rizika za Hrvatsku kreće se oko 90 baznih bodova, najniže u povijesti zemlje, ali bez obzira na to hrvatska je premija i nadalje, izuzevši Rumunjsku, najviša u skupini usporedivih zemalja Srednje i Istočne Europe

Prvi put u povijesti Hrvatske, u međusobnim bankarskim pozajmicama kamatna stopa se spustila u negativnu zonu te je na posudbu koja je evidentirana u travnju mjeseci iznosila minus 0,24 posto, objavila je Hrvatska narodna banka u svojim redovitim analizama. Prije toga osam mjeseci nitko u bankarskom sustavu nije ni trebao prekonoćne pozajmice.

Bankarski sustav pliva u novcu, te trenutno raspolaže s oko 32,5 milijarde kuna slobodnog kapitala. U travnju je održana i aukcija trezorskih zapisa Ministarstva financija, na kojoj su plasirani jednogodišnji kunski trezorski zapisi uz dosad najnižu kamatnu stopu od svega 0,08%. Pad kamatnih stopa u Hrvatskoj prelio se iz eurozone, gdje šestomjesečni euribor iznosi minus 0,23 posto.

Premija rizika za Hrvatsku kreće se oko 90 baznih bodova, najniže u povijesti zemlje, ali bez obzira na to hrvatska je premija i nadalje, izuzevši Rumunjsku, najviša u skupini usporedivih zemalja Srednje i Istočne Europe. Središnja banka objavila je i najnoviju analizu financijske stabilnosti u kojoj stoji da je “ukupna izloženost hrvatskog financijskog sustava sistemskim rizicima tijekom 2018. i na početku 2019. ostala nepromijenjena, a financijski sustav stabilan”.

- Budući da se poduzeća i stanovništvo sve više zadužuju s fiksnom kamatnom stopom i u domaćoj valuti, njihov kamatni i valutni rizik, kao i s time povezani kreditni rizik za banke, se nastavljaju smanjivati, ističe središnja banka koja smatra da je sveukupna otpornost bankovnog sustava na moguće šokove zadržana na razmjerno visokoj razini. Analitičari središnje banke uočavaju da su povoljna makroekonomska kretanja i provođenje programa subvencioniranja stambenih kredita doveli do porasta stambenog kreditiranja i oporavka tržišta nekretnina, ali ni u tome ne vide problem za stabilnost sustava jer su, navode, cijene stambenih kvadrata nekretnina još uvijek zamjetno niže nego na vrhuncu 2008. godine.

Ipak, rastuće neizvjesnosti na svjetskim financijskim tržištima, kao i one vezane uz geopolitičke i trgovinske napetosti, povećale utjecaj rizika iz međunarodnog okružja.

Ključne riječi

Komentara 3

OB
ObrenM
08:28 25.05.2019.

Vikend zagadjivati lisicijim licem, nije humano.

Avatar navijač
navijač
08:30 25.05.2019.

Bravooo , za vladu ! (nešto mi govori da sutrašnji izbori imaju veze s ovom "vijesti").

VL
????
08:48 25.05.2019.

Navijač, ja na ovo ne gledam kao na bravo za Vladu, naprotiv - kamate sve više padaju, još malo pa će biti i negativne kamate na štednju, tako da budeš banki plaćao kamate ne samo na kredit nego i na to da svoje novce držiš na svojem računu... To pak znači da se ne isplati štedjeti (ne isplati se ni trenutno, iako još u usporedbi s Europom možemo reći da imamo "visoke" kamate od oko 0,5% (ako se nisu smanjile otkad sam zadnji put gledao), dok u Europi 0,25 nude kao "atraktivnu" kamatu). Problem je da si više nikaj nemreš uštediti ni u Europi a kamo li u Hrvatskoj i još te destimuliraju od štednje, a istovremeno moraš više štedjeti jer je demografska slika takva da je mirovinski sustav temeljen na generacijskoj solidarnosti neodrživ..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije