Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
industrijska proizvodnja

Prvi put nakon 2013. moguć pad proizvodnje treći mjesec zaredom?

proizvodnja
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/2
09.03.2018.
u 07:46

Padne li u siječnju, bio bi to treći mjesec zaredom kako proizvodnja slabi, s obzirom da je u lanjskom studenome skliznula za 1,7, a u prosincu za 2,5 posto na godišnjoj razini.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavit će izvješće o industrijskoj proizvodnji u Hrvatskoj u siječnju, a većina makroekonomista očekuje njezin pad treći mjesec zaredom na godišnjoj razini, što nije zabilježeno još od kraja 2013. godine.

Od tri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, jedan očekuje rast proizvodnje u siječnju za 2,5 posto na godišnjoj razini, dok dvoje očekuje pad između 0,5 i 0,7 posto.

Padne li u siječnju, bio bi to treći mjesec zaredom kako proizvodnja slabi, s obzirom da je u lanjskom studenome skliznula za 1,7, a u prosincu za 2,5 posto na godišnjoj razini.

A pad proizvodnje tri mjeseca zaredom na godišnjoj razini nije zabilježen još od kraja 2013. godine.

"Pad u prijašnjem mjesecu rezultat je specifičnih problema pojedinih industrijskih grana, među ostalim, pada proizvodnje u djelatnostima rudarstva i vađenja te prerađivačke industrije", navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Uz to, kaže, baza iz lanjskog siječnja relativno je visoka, s obzirom da je tada proizvodnja porasla za 4,3 posto.

Današnji podatak o proizvodnji važan je jer je to jedan od prvih značajnijih podataka koji će ukazati na gospodarska kretanja na početku ove godine, nakon što je rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u posljednjem lanjskom kvartalu oštro usporio.

Prije desetak dana DZS je objavio da je u tom kvartalu rast BDP-a usporio na 2 posto na godišnjoj razini, dok je u prethodnom tromjesečju rast iznosio 3,3 posto.

Gospodarstvo raste već 14 kvartala zaredom, no rast BDP-a od 2 posto u posljednjem lanjskom kvartalu bio je najsporiji od drugog tromjesečja 2015. godine.

Komentara 1

TH
than
15:17 09.03.2018.

Nevjerojatno je kako nam dobro ide... Idemo dalje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije