Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U MINUSU ČAK I ŠVEDSKA

Korona je potopila ekonomiju EU: Najveći pad Njemačke u 10 godina, u Francuskoj još teže

Ilustracija
Foto: Getty Images
15.05.2020.
u 11:17

Eurostat navodi u svojoj prvoj procjeni da je eurozona u prvom tromjesečju izgubila 3,8 posto BDP-a u odnosu na prethodno tromjesečje

Epidemija koronavirusa smanjila je njemački BDP u prvom ovogodišnjem kvartalu 2,2 posto, objavio je njemački statistički ured. Najveći je to pad njemačke ekonomije u zadnjem desetljeću, ali bez obzira na taj pad, koji je prije svega posljedica zastoja u razmjeni s Kinom, Njemačka je u prvom tromjesečju stajala mnogo bolje od ostalih zapadnoeuropskih ekonomija.

Eurostat navodi u svojoj prvoj procjeni da je eurozona u prvom tromjesečju izgubila 3,8 posto BDP-a u odnosu na prethodno tromjesečje, a EU 3,3 posto. Kvartalni pad BDP-a u Španjolskoj bio je 5,2 posto, Italiji 4,7 posto, dok je najviše štete pretrpjela Francuska te je njezina ekonomija zaronila visokih 5,8 posto, što je najviše od kraja Drugog svjetskog rata.

Među tranzicijskim državama najveći pad imala je Slovačka: - 5,4 posto, zbog velike važnosti automobilske industrije i oslonjenosti na Aziju. Minusima se nije othrvala ni Švedska, gdje je BDP pao 0,3 posto. 

Podaci za Hrvatsku bit će objavljeni krajem svibnja.  

Ključne riječi
BDP

Komentara 11

DU
Deleted user
11:35 15.05.2020.

Korona ili reakcija na koronu?

HA
Hanok
15:31 15.05.2020.

Njemačka pala zbog Kine, cijela Europa pala zbog Njemačke...Europa ovisna o Kini.

Avatar niwrad
niwrad
11:51 15.05.2020.

Nije korona ništa potopila. Korona je virus, a virusi postoje otkad je svijeta i vijeka te se ljudski imunitet nosi s njima, nekad manje, nekad više uspješno. Ekonomiju su potopili političari. Oni koji imaju vlast, i koji nikad za ništa ne odgovaraju. Pa neće ni za ovo. Čak štoviše, oni će biti predstavljeni kao heroji i spasitelji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije