Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nadzor Hanfe

Pokrenuta istraga Tankerske plovidbe: Je li predsjednik uprave mogao imati povlaštene informacije o poslovanju?

Rijeka: U brodogradilištu 3. maj isporu?en tanker Vinjerac
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/3
23.11.2022.
u 09:49

Hanfa će izvještaj o prodaji dionica TNG-a predati Državnom odvjetništvu

Hanfa je još u rujnu pokrenula postupak nadzora kojim se istražuje trgovanje dionicama Tankerske Next Generation (TNG) u kontekstu provedbe Uredbe o zlouporabi tržišta.

Nakon završetka nadzora i ovisno o ishodu Hanfa će izvještaj predati Državnom odvjetništvu. Odgovor regulatora na naše pitanje o nedavnom preuzimanju dionica TNG-a od Tankerske plovidbe, kojim im je udio u vlasništvu skočio sa 51,5 na 91,4 posto, odnosi se na sumnju koju budi raspon cijene dionica TNG-a od početka godine - od najnižih 38 kuna do čak 78 kuna.

Povlaštene informacije?

Iz Hanfe odvraćaju i da se objavljivanje ponude za preuzimanje razmatralo i odobrilo prema Zakonu o preuzimanju dioničkih društava te da je cijena određena u skladu s odredbama Zakona. No nadzor su ipak pokrenuli. Ono na što nisu odgovorili, ni regulator, ni predsjednik Uprave Tankerske plovidbe Mario Pavić kojemu smo također poslali upit, su pitanja o tome je li Hanfa preispitivala činjenicu da je u NO-u TNG-a, na poziciji zamjenika NO-a, upravo Pavić kao predsjednik Uprave Tankerske plovidbe koji je, shodno tome, mogao imati povlaštene informacije o poslovanju prije objave fantastičnih rezultata poslovanja TNG-a za treće tromjesečje 2022. u razdoblju prije ponude otkupa dionica malim dioničarima po cijeni nižoj od 78 kuna.

Pitali smo ih je li se izuzeo od odlučivanja o transakciji, je li to morao učiniti, ali i je li se izuzeo i član NO-a TNG-a Dalibor Fell, koji je nekoć bio predsjednik NO-a PBZ CO-a, jer je među mirovinskim fondovima najvišu cijenu otkupa postigao upravo PBZ CO. Čelnika zadarskog brodara pitali smo i je li im njihov broker koji je vodio transakcije, Interkapital, ukazao na moguću povlaštenost informacija.

Naknada štete

Na te ćemo odgovore očito još pričekati jer nam nisu stigli, kao i na pitanje ima li Hanfa ovlasti tražiti da Tankerska plovidba svim dioničarima koji su prodali ispod 78 kuna, koliko iznosi dobrovoljna ponuda, nadoknadi razliku, utvrdi li se nesrazmjer informacija između predstavnika kupaca i prodavatelja.

Od Pavića čekamo i odgovor na pitanje hoće li porez na ekstra dobit čiji bi, prema najavljenim parametrima brodar mogao biti obveznik, ugroziti drugo preuzimanje, Turisthotela Zadar. 

>> VIDEO U Hrvatskoj nestašica nekih lijekova: Jednog antibiotika moguće neće biti sve do travnja

Ključne riječi

Komentara 2

LI
Lisa
17:41 23.11.2022.

Šalite se? Je li član Nadzornog imao povlaštene informacije? Pa naravno da je. Na Zagrebačkoj burzi više nitko ni ne trguje kad svi znaju da Hanfa ne postoji i da će ih sigurno prevariti insajderi

ST
stomiovotreba
10:30 23.11.2022.

Za ovo se u Europi ide u zatvor.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije