Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obvezni mirovinski fondovi

Prošla je godina bila odlična, ova je neće nadmašiti

Predstavljanje poslovanja obveznih mirovinskih fondova
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
1/3
21.01.2020.
u 09:32

Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima o poslovnim rezultatima u 2019.

Natprosječne rezultate ostvarili su obvezni mirovinski fondovi (OMF) u prošloj godini, no već se u ovoj očekuju veći izazovi te manji prinosi. Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO) predstavila je poslovne rezultate za 2019. koji pokazuju da su prilike na svjetskim financijskim tržištima najviše pogodovale fondovima kategorije A, a koji najviše imovine ulažu u dionice.

Oni su ostvarili prosječni godišnji prinos od 13,22 posto, dok su fondovi kategorije B, koji su umjerenijeg profila rizičnosti i u kojima štedi najveći broj građana, njih 95 posto, ostvarili prosječni godišnji prinos od 9,04 posto. Fondovi kategorije C, koji su konzervativni i u koje ulažu osiguranici kojima je ostalo pet i manje godina do mirovine, ostvarili su prosječni godišnji prinos od 5,43 posto.

Polovica želi kombinirano

– Članovi mogu biti zadovoljni – rekao je jučer Dubravko Štimac, predsjednik UMFO-a i predsjednik Uprave PBZ Croatia osiguranje za upravljanje mirovinskim fondom. Osvrnuo se i na drugi mirovinski stup za koji je istaknuo kako je sve jasnije da on donosi koristi za svoje članove.

– Kad uzmete ljude koji ovih dana odlaze u mirovinu, oko 50 posto onih koji imaju pravo izbora između kombinirane i mirovine iz prvog stupa bira prvu varijantu jer je veća – rekao je Štimac.

UMFO je također objavio i kako se 1521 korisnika, koji su do sada mogli birati, odlučilo za kombiniranu mirovinu iz I. i II. stupa.
Rezultati OMF-a, koji 18 godina upravljaju mirovinskom štednjom više od dva milijuna građana i imovinom od gotovo 112 milijardi kuna, u skladu su sa svjetskim trendovima. Iza nas je povoljna godina na tržištu kapitala, unatoč međunarodnim trgovinskim razmiricama koje su za posljedicu imale negativan efekt usporavanja svjetskog gospodarstva. Što se tiče 2020., i dalje se očekuju pozitivne brojke, no niži prinosi. UMFO se izjasnio da očekuje više prilika za ulaganje u hrvatsko gospodarstvo.

Alternativna ulaganja

Obvezni mirovinski fondovi u proteklih su 18 godina štednju uvećali za oko 42 milijarde kuna, no UMFO upozorava da se paradigma ulaganja potpuno promijenila te kako je definitivno završilo vrijeme lagane zarade na obveznicama. Godinama su se tako mogli ostvarivati visoki prinosi uz što manji rizik, no sve mijenja činjenica da su kamatne stope na povijesno niskim razinama.

– Godine 1995. moglo se ostvariti 7,5 posto prinosa ulaganjem isključivo u obveznice, no onda su kamatne stope počele padati i već je 2005. samo polovica ulaganja moglo biti u obveznice da bi se ostvario isti prinos. U 2015., samo je 12 posto ulaganja moglo biti u obveznice – objasnio je Petar Vlaić, predsjednik Uprave Erste Plavi društva za upravljanje mirovinskim fondovima.

Iz Udruge ističu kako su spremni za promjene te da u 2020. mirovinski fondovi vide priliku za ulaganje u razne infrastrukturne projekte, a računaju i na moguće privatizacije i dokapitalizacije, kao i ulaganja u perspektivne privatne kompanije. Tu je i ulaganje u takozvane alternativne klase imovine, poput nekretnina, turizma, sirovina…

– Optimizam na domaćem tržištu raste, a iako su volumeni na Zagrebačkoj burzi i dalje niski, njezin indeks raste – zaključio je Damir Grbavac, predsjednik Uprave Raiffeisen društva za upravljanje mirovinskim fondovima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije