Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Promicanje poduzetništva u Garešnici kroz projekt Invest in LOG

Invest in LOG
Foto: Promo
1/6
24.10.2019.
u 11:57

Uređenje poslovnih prostora, edukacije, investicijski vodiči i priručnici te Međunarodni poduzetnički sajam samo su neke od aktivnosti provedene s ciljem stvaranja efikasnog poduzetničkog eko sistema

U razdoblju od 13. do 15.09.2019. u gradu Garešnici, održan je Prvi međunarodni sajam poduzetništva. Radi se o jednoj od posljednjih projektnih aktivnosti projekta Invest in Lipik, Orašje & Garešnica, kojeg kao projektni partneri provode Općina Orašje, Grad Lipik i Lokalna razvojna agencija - Poduzetnički centar Garešnica d.o.o.

Na Međunarodnom poduzetničkom sajmu predstavilo se preko 30 izlagača - malih i srednjih poduzeća, obrta i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, od čega njih 12 s garešničkog područja: Veterinarska stanica d.o.o., Tex d.o.o., Maestro d.o.o, Croatia protekt d.o.o, Zen Media d.o.o, Enso d.o.o., M&M trade d.o.o., Obrt Pernar te obiteljska gospodarstva Balja, Vida, Medić i Gašparec.

S područja projektnih partnera Općine Orašje i Grada Lipika, posebnu pozornost su privukle tvrtke Maxhof Gruppe d.o.o. za proizvodnju malih kućanskih aparata, TEMAX BH d.o.o. za proizvodnju termoizolacijskih materijala te Pivovara Slavonica.

Foto: Arena Hospitality Group

Za vrijeme sajma posjetitelji su mogli uživati u bogatom kulturno umjetničkom programu na kojem su nastupale polaznice Glazbenog odjela Osnovne škole Garešnica - Petra Radak i Nora Ponjević, pjevačka skupina Hrvatska žena, folklorni ansambl Zdenac, vokalni sastav Međuvođe i mali folkloraši FA Zdenac. Dnevni program upotpunili su Tamburaški sastav Gelipteri i Lucky star. Tehničku organizaciju sajma izvršili su Lira d.o.o. iz Lipika i Gastro Akademija d.o.o. iz Garešnice.

Foto: Arena Hospitality Group

Projekt Invest in LOG implementiran je u okviru Programa Interreg IPA prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora za razdoblje 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 5.489.302,00 kn, a vrijednost projektnih aktivnosti za Grad Garešnicu 1.645.874,78 kn, uz razdoblje provedbe od 1. srpnja 2017. do 31. listopada 2019.

Kako je opći cilj projekta doprinijeti održivom gospodarskom razvoju i povećanju zaposlenosti kroz stvaranje efikasnog poduzetničkog eko sistema, u Garešnici su u posljednje dvije godine provedene različite aktivnosti u cilju poticanja poduzetništva.

Jedna od prvih aktivnosti bilo je uređenje poslovnih prostora u Garešnici na adresi Trg hrvatskih branitelja 10 i Andrije Lustiga Dade 22, pri čemu su izvršeni građevinski radovi, radovi opremanja i nabava informatičke opreme.

Završetkom aktivnosti Grad Garešnica je uredio i opremio 250 m2 poslovnog prostora čime su stvoreni adekvatni uvjeti za rad djelatnika razvojne agencije i omogućeno osnivanje prvog poduzetničkog inkubatora. Inkubator se sastoji od pet uredskih prostora u kojima je trenutno smješteno četiri poduzetnika početnika: Obrt za čišćenje i dekorativnu rasvjetu Pernar iz Gar. Brestovca, Pilana Papić iz Dišnika, Obrt za završne građevinske radove Marijo Vidović iz Ciglenice i tvrtka za proizvodnju kave M&M Trade iz Dišnika.

Projektom su realizirane edukativne aktivnosti za djelatnike Poduzetničkog centra i 15 poduzetnika i obrtnika s područja Garešnice. Edukacije su provedene u razdoblju od studenog 2018. do ožujka 2019., a cilj im je bio povećati kompetentnost i konkurentnost malih i srednjih poduzeća, kako rukovodećeg kadra tako i djelatnika, kroz stjecanje i unaprjeđenje specifičnih poduzetničkih znanja i vještina neophodnih u svakodnevnom poslovanju.

Foto: Arena Hospitality Group

Edukacije su obuhvatile sljedeće module: Pristup međunarodnim tržištima, Marketing u malom i srednjem poduzetništvu, Međunarodni standardi u poslovanju, Cost & benefit analiza te Europski programi i EU fondovi. Svečana dodjela Certifikata o uspješno završenim edukacijama održana je u hotelu Garić, a uručio ih je gradonačelnik Grada Garešnice Josip Bilandžija.

U cilju razvoja poduzetništva na području grada Garešnica izrađeni su Investicijski vodiči i priručnici s najbitnijim informacijama za poduzetnike, snimljene su virtualne šetnje kroz poslovnu zonu i promotivni film o razvojnim mogućnostima grada Garešnice te je uspostavljen Virtualni inkubator koji pruža mogućnost savjetovanja i povezivanja poduzetnika iz prekograničnog područja.

Provedene projektne aktivnosti omogućile su postojećim i potencijalnim poduzetnicima pokretanje poduzetničkih aktivnosti u standardiziranim uvjetima visoke infrastrukturne opremljenosti, poboljšanje strukture i kvalitete poslovnih usluga u poduzetničkoj potpornoj instituciji te povećanje znanja i konkurentnosti obrtnika i MSP-ova što će doprinijeti jačanju gospodarstva i zapošljivosti na području Grada Garešnice.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije