Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kontinuirano

Promet u maloprodaji raste već 56 mjeseci zaredom

Foto: Eurostat
31.05.2019.
u 13:30

Primjerice, u posljednjih je 18 mjeseci samo jednom zabilježen godišnji pad povjerenja potrošača, kažu iz HGK.

Prema podacima DZS-a realan je promet u trgovini na malo u travnju 2019., prema kalendarski prilagođenim podacima, bio 4,8% veći u odnosu na travanj 2018. Iz HGK ističu kako je to povećanje djelomično rezultat vremenske razlike u uskrsnim blagdanima. Naime, Uskrs je lani bio početkom travnja pa je predblagdansko razdoblje obilježio konac ožujka, dok je ove godine i predblagdansko i blagdansko razdoblje bilo u travnju. Kako bilo travanjskim je povećanjem prometa nastavljen godišnji trend rasta, koji traje od rujna 2014., 56 mjeseci zaredom.

– Na spomenuti trend maloprodajnoga prometa djelomično je utjecalo poboljšanje povjerenja potrošača, koje se od listopada 2014. bilježi kao diskontinuirani trend (samo je u devet mjeseci bilo lošije). Primjerice, u posljednjih je 18 mjeseci samo jednom zabilježen godišnji pad povjerenja potrošača – kažu iz HGK. Na poboljšanje povjerenja potrošača u posljednjim su godinama određeni utjecaj imale i povoljnije promjene oporezivanja plaća, koje su uslijedile početkom 2015., 2017. i 2019. , a utjecale su na povećanje kupovne moći stanovništva i broja zaposlenih.

– Povoljnija su kretanja maloprodajnoga prometa posljednjih godina pozitivno utjecala i na kretanja osobne potrošnje, najveće komponente BDP-a (u 2018. razina od 57,5%), koja od drugoga kvartala 2015. kontinuirano raste na godišnjoj razini i pozitivno utječe i na rast BDP-a. Povećana potrošnja stanovništva utječe i na kretanja robnoga uvoza, čija je vrijednost lani rasla brže od vrijednosti izvoza te se tako povećao i robni deficit vanjskotrgovinske razmjene – objašnjavaju. U prva četiri mjeseca 2019. realan je promet u trgovini na malo, prema kalendarski prilagođenim podacima, bio 5,8% veći u odnosu na isto razdoblje lani, a uz nastavak rasta plaća i broja zaposlenih i na razini cijele 2019. očekuje se rast maloprodajnoga prometa. 

Ključne riječi

Komentara 1

EL
elkomadante
14:44 31.05.2019.

normalno kada nema ljudi pa su morali smanjiti cijene, a kada se smanjuju cijene zna se što slijedi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije