Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vasja Čretnik

Promet će ove godine biti 15% slabiji nego rekordne 2019.

Vasja Čretnik
PD
20.04.2021.
u 20:10

U prvom redu potrebno je stabilizirati poslovanje i vratiti prihode na razinu prije krize

Kao i za sve u turizmu, poslovanje u 2020. godini bilo je izuzetno izazovno za Terme Tuhelj. Ipak, uspjeli su ostvariti nešto više od 60 posto prihoda u usporedbi s rekordnom 2019. godinom, a što za Poslovni dnevnik otkriva direktor Vasja Čretnik, s kojim smo razgovarali o izazovima u ovoj godini, potencijalu domaćeg tržišta, investicijskim planovima.

Kakvi su planovi Termi Tuhelj za ovu godinu?

Zbog veoma neizvjesne situacije planiranje za 2021. i dalje predstavlja velik izazov i u Termama Tuhelj. No, budući da su hoteli, bazeni i ostale usluge koje nudimo većinom cijelo vrijeme u funkciji, već smo stekli određeno iskustvo kako tržište u ovoj situaciji reagira. Ocijenili smo i planiramo približno 15% manju realizaciju u odnosu na ostvarene prihode u 2019.

Jeste li očuvali financijsku stabilnost?

Uz veliku pomoć matične tvrtke u prošloj godini, zbog pozitivnih rezultata u prva tri mjeseca te korištenja potpore i subvencije od strane države, uspjeli smo očuvati financijsku stabilnost te ako ne dođe do ponovnog totalnog lockdowna ili nekih drastičnih mjera, firma nije ugrožena.

Kakav ste sastav gostiju imali lani, mogu li terme preživjeti na domaćim gostima?

Struktura gostiju u 2020. nije odražavala uobičajenu situaciju u normalnoj godini poslovanja. Naime, nakon ponovnog otvaranja iza proljetnog lockdowna, epidemiološka situacija na glavnim emitivnim tržištima tijekom godine jako se mijenjala. Unatoč rezervacijama i upitima s pojedinih tržišta, gosti su zbog mjera vlastitih institucija bili prisiljeni otkazati ili skratiti putovanja. Na jesen je na kraju sve rezultiralo totalnim zatvaranjem i onemogućenim dolaskom stranih gostiju. Zbog toga smo zabilježili pad ostvarenog broja noćenja na stranim tržištima za čak 66 posto, dok pad na domaćem tržištu nije bio toliko velik zahvaljujući individualnim gostima koji su dijelom odmor u inozemstvu zamijenili posjetom toplicama upravo zbog zatvorenih granica. Na kraju godine su tako domaća noćenja u ukupnoj strukturi svih noćenja predstavljala nešto manje od 66 posto, dok su u godini prije epidemije ona iznosila tek 47 posto.

Kakve rezultate je imao hotel?

Hotel Well je ostvario nešto manje od 72.000 noćenja što predstavlja smanjenje u visini od 45 posto u usporedbi s rekordnom 2019. Kad poslovanje u 2020. godini gledamo iz perspektive kanala prodaje vidimo da su se znatno smanjila noćenja MICE djelatnosti koja su u strukturi prihoda prošle godine predstavljala 19 posto. U tom se segmentu broj ostvarenih noćenja smanjio čak za 82 posto u odnosu na 2019., što je potpuno razumljivo budući da su cijelo vrijeme bile na snazi mjere kojima se nije dopuštalo okupljanje većeg broja ljudi na jednome mjestu. Velik pad se dogodio i kod organiziranih stranih grupa na boravku od kojih smo u 2020. imali pad ostvarenih noćenja za 89 posto. Ostvareno je samo 2380 noćenja, dok je 2019. bilo 22.353 noćenja. Općenito gledano, pad noćenja od organiziranih grupa iznosi visokih 83 posto. Pozitivno je to što je kod individualnih gostiju pad ipak znatno manji i iznosio je 22 posto, što pokazuje da smo fleksibilnim pristupom i brzim reakcijama uspjeli ublažiti posljedice krize.

Na kojim tržištima se sad oglašavate?

Zbog trenutačno teške epidemiološke situacije na glavnim emitivnim tržištima još nismo pokrenuli akcije oglašavanja na stranim tržištima, osim minimalnog prisustva i komuniciranjima na društvenim mrežama. Glavnina promocije tako se još uvijek radi na domaćem tržištu, ali vjerujemo da će se to uskoro promijeniti i da ćemo polako početi s promocijom na slovenskom tržištu, a prije sezone i na ostalim tržištima Europske unije.

Koje ćete spoznaje iz pandemijske godine primijeniti u poslovanju?

Iz ove situacije naučili smo da je nužno cijelo vrijeme pomno pratiti razvoj situacije na tržištima, mijenjanje potražnje i zahtjeva gostiju, kao i promjene različitih mjera i preporuka od strane nadležnih institucija i te promijene prihvatiti kao jedinu činjenicu na koju nemamo utjecaja. Međutim, imamo potpuni utjecaj na naše postupanje i stoga svu našu snagu trebamo usmjeriti u prilagođavanje situaciji umjesto da ju komentiramo. Sve prodajne i promocijske aktivnosti ćemo tako i dalje prilagođavati situaciji i usmjeravati ih na takav način rada i poslovanja kako bismo postigli najbolje rezultate. To je bila ustaljena praksa u posljednjoj kriznoj godini i samo s maksimalnom fleksibilnošću na strani promotivnih i prodajnih aktivnosti možemo maksimizirati rezultate i u ovoj neizvjesnoj godini.

Imali ste i gužve ove zime o kojima se pisalo, imate li informacije je li bilo zaraženih na vašim bazenima?

Gužve za vrijeme zimskih praznika subjektivni su termin o kojem su pričali pojedini posjetitelji pod utjecajem straha pred zarazom ili nezadovoljstvom pojedinim mjerama, no htio bih napomenuti da se u Termama Tuhelj cijelo vrijeme striktno pridržavamo svih mjera i preporuka HZJZ-a i sukladno tome uvijek poštujemo i dozvoljeni broj posjetitelja u pojedinim objektima, uključujući i bazene i saune. Zbog poštivanja tih mjera i većeg broja gostiju u hotelu, u određenim terminima prisiljeni smo zatvarati ulaz na bazene iako to izaziva nezadovoljstvo kod naših dnevnih posjetitelja. Međutim, zdravlje naših gostiju i naših zaposlenika uvijek će biti na prvome mjestu i od toga nećemo odstupati. Toj činjenici možemo zahvaliti to što ne bilježimo nikakvih zaraza među gostima ni zaposlenicima u čitavom resortu.

Je li dobro vrijeme za investicije?

Kao što sam napomenuo, u prvom redu potrebno je stabilizirati poslovanje i vratiti prihode na razinu prije krize.

Jasno nam je da globalna epidemija nije prouzrokovala probleme samo u našoj tvrtki nego je pogodila cjelokupno svjetsko gospodarstvo, a pri tome je upravo turistički sektor osjetio najveći pad prometa. Unatoč tome ne odustajemo od naših razvojnih planova, što smo dokazali i prošle godine kada smo usred epidemije uspješno završili investiciju u Glamping Village Terme Tuhelj, no sigurno ćemo rokove za izvedbu naših strateških investicija u budućnosti pomaknuti sukladno situaciji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije