Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RASPRAVA T-HT i Vipnet različito o vladinu planu razvoja broadbandaStrategija širokopojasnog interneta predviđa pola milijuna korisnika do 2008.

Promašena strategija širokopojasnog interneta

man-izd1-txt.jpg
import
30.10.2006.
u 13:21

Iako je Vlada već donijela strategiju razvoja širokopojasnog interneta, desetak dana nakon toga čina u Hrvatskoj gospodarskoj komori okupili su se gotovo svi vodeći ljudi telekomunikacija - kako bi upravo o njoj raspravljali.

I dok su se predstavnici svih operatora odnosno zainteresiranih za prodor na tržište odazvali i raspravljali o zacrtanim smjernicama, upravo oni za koje se smatra da su obvezno trebali nazočiti - nisu došli. Predstavnici Vijeća Hrvatske agencije za telekomunikacije, toga dana bili su zauzeti drugim poslovima, a umjesto njih packe su primali operativci. Naime, glavnina sudionika nije se uspjela usuglasiti o postavljenim ciljevima, no suglasni su bili o tome tko to treba regulirati.

Strategija je po nekima loša, a po nekima bolja, pitanje je kako će se provoditi u djelo i ima li HAT za to snage. Naime, glavni ciljevi te strategije - koju je predstavio pomoćnik ministra Darko Dvornik - su povećanje udjela korisnika širokopojasnog interneta sa sadašnjih 3,9 posto na 12 posto ili 500 tisuća korisnika na kraju 2008. godine. Očekivano, sukob je nastao na relaciji Hrvatskog telekoma i novih operatera.

Predstavnik Hrvatskog telekoma, član Uprave Siniša Đuranović, kaže da HT u potpunosti podržava Vladinu strategiju, ocjenjujući njezine ciljeve realnim te najavljujući da će HT sudjelovati u njezinoj realizaciji. No, ključ uspješne realizacije, kaže Đuranović, HT vidi u ravnoteži između poticanja tržišnog natjecanja i investicija u infrastrukturu. HT je uvjeren da su investicije u infrastrukturu nužne za razvoj širokopojasnog interneta te da bi trebale iznositi dvije milijarde eura, kad bi se cijela Hrvatska prekrila modernom mrežom koja osigurava dostatne brzine za prijenos podataka.

Problem je što bi za tako nešto trebao zaraditi barem 4 puta više. Marie-Helene Magenschab, čelnica Vipneta, smatra da je za razvoj širokopojasnog interneta ključno poticanje konkurencije i omogućavanje ulaska na tržište novim operatorima.

Ulaganja u infrastrukturu, kako ih vidi HT, kaže Magenschab, vode koncentraciji, a ne liberalizaciji. Nasuprot tome, kaže, nastup novih operatora omogućuje brzi razvoj usluga, povećanje njihove kvalitete i smanjenje cijena.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije