Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Moja poduzetna Hrvatska

Projekt Styrije podržale komore i županije

01.08.2013., Zagreb - Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtnicke komore. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/4
10.03.2016.
u 08:45

U sklopu Moje poduzetne Hrvatske održat će se i Festival poduzetništva, obrta i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava

Važnost malog i srednjeg poduzetništva te OPG-ova spoznali su i institucionalni partneri Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska obrtnička komora, Hrvatska zajednica županija i Hrvatska poljoprivredna komora, koji su se priključili projektu Večernjeg lista, Poslovnog dnevnika i 24 sata “Moja poduzetna Hrvatska” i organizaciji Festivala poduzetništva, obrta i OPG-ova.

U HGK ističu da je svaki oblik edukacije i informiranja mikro i malih poduzetnika nužan kako bi se poduzetnici na vrijeme informirali o svim aktualnim pitanjima koja utječu na njihovo poslovanje.

− Iako HGK godišnje provodi više od 600 različitih edukacija na razne teme na kojima je samo prošle godine sudjelovalo više od 19 tisuća poduzetnika, uključujemo se u sve oblike javnih prezentacija pa tako i u Festival poduzetništva. HGK će doprinijeti predstavljanjem cijele lepeze novih i postojećih usluga koje HGK pruža s ciljem približavanja što većem broju poduzetnika kako bi im mogli pružiti pomoć i podršku u njihovu poslovanju te promicanju i zaštiti njihovih interesa u zemlji i inozemstvu − objasnila je Tajana Kesić Šapić, direktorica Sektora za industriju u HGK.

Hrvatska zajednica županija (HZŽ) potpisala je s Udrugom gradova i Udrugom općina sporazum o partnerskoj suradnji s HUP-om.

− Upravo je suradnja lokalne i regionalne samouprave s poduzetnicima i obrtnicima temelj uspješnosti lokalne zajednice. Sudjelujemo zajedno na panel-diskusijama, konferencijama i promotivnim akcijama, ali odnedavno i surađujemo vezano za prijedloge zakonskih izmjena nužnih za pojednostavljenje birokratiziranih procedura i prevelike normiranosti zakonskih propisa. U svibnju organiziraju V. Forum poljskih i hrvatskih regija koji će biti upravo tematski okrenut suradnji lokalne i regionalne samouprave. Omogućit ćemo i više informacija o primjerima dobre prakse u Poljskoj, a uz veliki angažman HGK suorganiziramo B2B konferenciju − kaže Goran Pauk, predsjednik HZŽ-a i župan Šibensko-kninske županije.

Kako tvrdi Pauk, županije kao nositelji gospodarskog razvoja pojedinačno analiziraju prednosti i razvojne mogućnosti svojeg područja i na temelju toga donose strategije razvoja te definiraju konkretne poticaje za svoja područja. Time znatno doprinose povećanju učinkovitosti, kvalitete i konkurentnosti malog gospodarstva, povećanju broja gospodarskih subjekata, a tako i smanjivanju nezaposlenosti.

− Za uključivanje u ovaj projekt motivacija nam je 75 tisuća obrtnika, naših članova koji se svakodnevno bore za opstanak na tržištu. Kroz sudjelovanje na Festivalu poduzetništva, obrta i OPG-ova oni će imati priliku promovirati svoje proizvode i usluge širom Hrvatske. Hrvatska obrtnička komora pružit će im logističku potporu kako bi se predstavili na što kvalitetniji način. Drago mi je što smo se uključili u ovaj projekt jer nam pruža mogućnost da pokažemo ono najbolje što hrvatsko obrtništvo ima − objašnjava Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore (HOK).

HOK niz godina okuplja obrtništvo i zastupa njegove interese.

− Zalaganjem za kvalitetniji zakonodavni okvir, promocijom, informiranjem, strukovnim radom, pružanjem savjetodavnih usluga, obrazovanjem i zaštitom ugleda obrtništva pomažemo uspješnijem poslovanju naših članova. HOK im je svojom stručnom pomoći podrška u svakodnevnom poslovanju te kvalitetan partner u svladavanju izazova s kojima se susreću na domaćem i globalnom tržištu. Podrškom obrtnicima također pomažemo i jačanju konkurentnosti malog gospodarstva općenito − poručuje Ranogajec.

Uloga Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) je sudjelovanje u kreiranju mjera poljoprivredne politike, pokretanje inicijativa za donošenje i promjenu zakona, propisa i mjera od interesa za poljoprivredu. Mato Brlošić, predsjednik HPK, tvrdi kako su u komunikaciji s nadležnim tijelima koncentrirani i na predlaganje rješenja za unapređenje poljoprivrede te razvitak ruralnog prostora, ali poručuje kako su njihove mogućnosti ograničene jer pri donošenju zakona sudjeluju u manjem postotku nego što je to praksa u ostalim europskim zemljama.

>>I veliki su dio Moje poduzetne Hrvatske

>>Dolazi vrijeme OPG-ova te
 malog i srednjeg poduzetništva

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije