Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jadranska pivovara

Proizvodnja se privremeno prekida, Laško traži novog ulagača

pivovara
31.03.2010.
u 07:36

Uz već poznati interes princa Luitpolda od Bavarske, vlasnikom licencije za pivo Kaltenberg, interes je iskazala i Udruga pivara iz Njemačke koji bi u izvid situacije trebali stići sljedeći mjesec.

U Jadranskoj pivovari proizvodnja će se najvjerojatnije ugasiti, ali privremeno, dok se ne nađe ulagač. Danas bi naime, prema ranijim najavama, predstavnici Laškog trebali radnicima objasniti situaciju, kao i izlaz iz nje. Već su objavili da likvidacije neće biti te da interesenata ima. Ulagači nisu odustali, no pregovori traju, ali istodobno Laško povećava gubitke, te su stoga i odlučili prekinuti proizvodnju, a razgovre s ulagačima nastaviti.

Uz već poznati interes princa Luitpolda od Bavarske, vlasnikom licencije za pivo Kaltenberg, interes je iskazala i Udruga pivara iz Njemačke koji bi u izvid situacije trebali stići sljedeći mjesec. Jedino ograničenje ulagačima trenutačno jest sudska zabrana Laškom moguću rasprodaju imovine koju su ishodili mali dioničari pivovare. U svakom slučaju, za pretpostavit je da će se zajednički jezik sa sindikatima danas teško naći.

Jer se naravno ne slažu s prekidom proizvodnje i otpuštanjem radnika. Za pojedina nagađanja uprava ih je uspjela uvjeritiJadranska pivovara ima trenutačno 65 zaposlenih, a nakon prekida proizvodnje, ući će u program zbrinjavanja, koji će se riješiti kroz otpremnine. No uzme li se u obzir da Laško nastavlja pregovore s ulagačima, može se dogoditi da novi investitor ubrzo uđe te da se zaposlenici vrate na svoja radna mjesta.

Laško za Jadransku pivovaru traži 10 milijuna eura, ali na sebe preuzima sve obveze društva, odnosno prodaje samo aktivu. Prema računici, taj iznos ne bi trebao biti precijenjena uzme li se u obzir da se vrijednost zemljišta procijenjuje na šest milijuna, tržišta oko 50 eura po hektolitru, što iznosi oko 2,6 milijuna eura, te ostatak koji se odnosi na ambalažu. Laško je od svog ulaska u Jadransku pivovaru uložio 42,5 milijuna eura, a izgubio 30 milijuna.

Komentara 3

CA
calif
12:10 31.03.2010.

nevjerovatno! pa baš kriza pridonosi povečanoj potrošnji pive i nema šanse da se nemre nači profit u proizvodnji pogotovo piva sa več jakom markom. ovo je ista ona europska priča koju su več doživjeli svi novopridošli u uniju, a nasas je zakačila preko privatizacije koja još traje. to nam je i bio garant ulaska u europu da se kapital i vlasništvo prvi presele tamo. zanimljivo je također zakaj recimo lovator todorić ne uzme pogon koji nemre gubit ili onaj luka koji još ima brkove od mlijeka? bah, ne isplati se trošit živce na razmišljanje o stvarima koje su odavno dogovorene i nebuju se mijenjale.

OB
-obrisani-
21:22 31.03.2010.

Laško je nekad bilo pivo,a danas..sve samo ne pivo,kupio sam jedno prije 12 mjeseci i završilo je u slivniku,toliko je dobro..a ni naša žhuja nije daleko,Žhuja je bila piva prije 20 g,a danas hm hm,usudio bih se reći srednji jad..Originalnii Becks ( ne onaj iz ZG),Budweisser itd već zaslužuju neku pozornost

TH
than
00:04 01.04.2010.

Jedino pivo koje kod nas valja je velebitsko (adje i vukovarsko tko zeli probati nesto novo)... Sve ostalo je privatizacijom puklo. No, problem splitske, ovaj jadranske pivovare je malo cudan. Cinjenica je da je Konzum proizvodio svoje k-plus i adria pivo tamo. Sada se radi u Buzetu (da nije imalo prodju, ne bi se vise proizvodilo)... Ocito da su zlovenci isli na to da uniste i da zarade prodajom atraktivnog zemljista. Sto se tice Laskog piva, jok bato... Pa neka se radi i kod nas ne zelim nista njihovo kupiti, osim, ako nije 2x jeftinije od neceg naseg.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije