Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pada broj krava

Proizvodnja mlijeka na OPG-ovima lani pala 7,3 posto

krava
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
21.09.2018.
u 06:55

Iz DZS-a napominju kako daljnji trend smanjenja broja muznih krava izravno utječe i na proizvodnju i korištenje mlijeka na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima

Ukupna proizvodnja mlijeka na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u 2017. smanjena je u odnosu na prethodnu godinu za 7,3 posto, dok su količine mlijeka koje ta gospodarstva daju u otkup pale za 7,2 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

Iz DZS-a napominju kako daljnji trend smanjenja broja muznih krava izravno utječe i na proizvodnju i korištenje mlijeka na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG).

Tako je, prema podacima DZS-a, ukupna proizvodnja mlijeka, kravljeg, ovčjeg i kozjeg, na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima lani iznosila oko 478,5 tisuća tona, što je za 37,7 tisuća tona ili 7,3 posto manje nego 2016. godine.

Najveći dio tog mlijeka, 294 tisuće tona, obiteljska su gospodarstva predala u otkup mljekarama, a te su količine za 7,2 posto, odnosno 22,7 tisuća tona manje nego 2016. godine.

Statističari navode i kako se smanjenje proizvodnje mlijeka odrazilo i na potrošnju mlijeka prema namjeni. Tako se potrošnja mlijeka u svježem stanju utrošena unutar kućanstva smanjila za 14,4 posto, na ukupno 37,3 tisuće tona.

Izravna prodaja mlijeka je smanjena za 20,5 posto, na 21,65 tisuća tona.

Količine mlijeka prerađenog na gospodarstvu u mliječne proizvode smanjile su se za 8,7 posto, na 51,1 tisuću tona, što je uvjetovalo i smanjenje proizvodnje većine mliječnih proizvoda.

Rast proizvodnje zabilježen je jedino kod količina mlijeka koje su obiteljska gospodarstva koristila za ishranu stoke, za 3,4 posto, na 71,3 tisuće tona.

Iz DZS-a napominju kako unatoč ukupnom smanjenju proizvodnje mliječnih proizvoda, proizvodnja ostalih sireva bilježi rast za 1,6 posto, na 823 tone.

Istodobno, statistika ostvarenih proizvoda dobivenih preradom mlijeka na gospodarstvu pokazuje da se u 2017. bilježi pad proizvedenog vrhnja, za 2,8 posto, na 1.014 tone, maslaca za 5,3 posto, na 36 tona, svježeg sira za 3,1 posto, na 4.284 tone i ostalih proizvoda za 9,4 posto, na 328 tona.

Pogledajte video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...

Ključne riječi

Komentara 4

ST
stefj
07:50 21.09.2018.

Eh da, toliko o isplativosti rada u Hrvatskoj... Ako se zaposlite negdje, ne možete živjeti od plaće, ako pokrenete nešto, čak i u poljoprivredi, teško ćete zaraditi, a jedino što od države možete očekivati jesu inspektori i kazne... I dok političari i mediji tvrde jedno, teren i realni život je potpuno drugo, što uostalom pokazuju i sve statistike. Nije bez veze da smo država s najvećim udjelom potrošnje u BDP-u, a da nam proizvodnja u stalnom padu. Pitanje je samo dokle se može povećanjem rashodovne strane proračuna i umjetnim pumpanjem plaća u državnom i javnom sektoru povećavati BDP, pitanje je samo trena kada će sve puknuti. Da nema turizma, sve bi već davno popucalo...

AN
antonelić
19:58 21.09.2018.

" dobri " rezultati hrskih krava , ali anemija će i to riješiti i povećati produktivnost muznih krava ... otkad je stigao na čelo vlade sve nam se diže : i rejting i bedepe i i javni dug ( 3100 miijardi ) i zaposlenost , a raste i pad nezaposlenosti ... još samo sačekajmo da dr.kolindi završe ispitni rokovi pa kad bubne šakom po stolu namah krećemo u eru blagostanja ... ps. neki nostalgičari i jugosoroševci kažu da već jesmo u eri blagosranja ...

PR
propalismoFranjoskroz
15:40 24.09.2018.

nema brige,uskoro će doći godina kada proizvodnja mlijeka neće pasti....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije