Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi rekord

Proizvođačke cijene u Njemačkoj 46 posto više nego lani, najviše od 1949.

FILE PHOTO: Hamburg harbour workers go on strike for higher wages
Foto: Fabian Bimmer/REUTERS
1/2
20.09.2022.
u 13:11

U odnosu na srpanj bile su veće za 7,9 posto, što je također najveći rast otkada Destatis objavljuje izvješća. U srpnju su na mjesečnoj razini porasle za 5,3 posto.

Rast proizvođačkih cijena u Njemačkoj zabilježio je novi rekord u kolovozu, poguran cijenama energenata, pokazuju podaci koje je u utorak objavio Destatis.Proizvođačke cijene u Njemačkoj porasle su kolovozu za 45,8 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, najviše od 1949. godine kada je njemački statistički ured počeo objavljivati podatke, nadmašivši rekordni, 37,2 - postotni rast u srpnju.

U odnosu na srpanj bile su veće za 7,9 posto, što je također najveći rast otkada Destatis objavljuje izvješća. U srpnju su na mjesečnoj razini porasle za 5,3 posto.

Cijene energije bile su u kolovozu više nego dvostruko veće nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. Na mjesečnoj razini uvećane su za 20,4 posto. Struja je za distributere bila gotovo četiri puta skuplja, a plin tri puta skuplji nego u prošlogodišnjem kolovozu. Kada se isključe cijene energije, proizvođačke cijene bile su više za 14 posto.

Zbog poskupljenja energije zamjetno su porasle i cijene intermedijarnih proizvoda, za 17,5 posto, ali i trajnih i netrajnih potrošačkih dobara, za 10,9 odnosno 16,9 posto. Hrana je poskupjela 22,3 posto, uz skok cijena maslaca za 74,6 posto u odnosu na prošlogodišnji kolovoz. Poskočile su i proizvođačke cijene neprerađenih biljnih ulja, za 51,4 posto. Mlijeko i kava bili su skuplji za trećinu, a meso bez peradi za četvrtinu nego u kolovozu 2021.

VIDEO: Inflacija ih je zaobišla: Evo koliko košta ručak saborskih zastupnika

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije