Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mercator

Prodaju “najboljeg susjeda” sprečava i slovenski vrhovni sud

Mercator
Pixsell
03.05.2011.
u 14:56

Sutra, kako neslužbeno doznajemo, istječe Agrokorova ponuda od 221 eura po dionici Mercatora. Je li na pomolu i novi, četvrti natječaj?

Iako su u Pivovarni Laško najavili kako će poduzeti sva pravna sredstva kako bi pobili odluku slovenskog Ureda za zaštitu tržišnog natjecanja (UVK) o zabrani raspolaganja dionicama Mercatora koje bi, pritisnuti dugovima od 450 milijuna kuna, rado prodali Ivici Todoriću, Vrhovni sud dežele presudio je u korist UVK. Dionice Mercatora u portfelju PL-a neće biti prodane bez suglasnosti UVK, glasi presuda suda, koju su objavile slovenske Finance.

Trakavicu oko (ne)prodaje “najboljeg susjeda” podgrijava i činjenica da sutra, neslužbeno doznajemo, istječe Agrokorova ponuda od 221 eura po dionici Mercatora, tako da će se NO Laškog na čelu s Vladimirom Malenkovićem sutra i sastati i odlučiti hoće li 23,34% dionica prodati Hrvatima ili će se uputiti poziv bankama i drugim vlasnicima da se na novom natječaju do kraja godine ponudi većinski paket Mercatorovih dionica.

Iz Agrokora na tu temu danas nisu ništa htjeli komentirati. No, kako bilo, za prvu će se opciju Laško sada teško moći odlučiti, s obzirom na to da prema odluci vrhovnog suda, protiv koje nije moguća žalba, kompanija, među ostalim, nije dokazala ni da dionice Mercatora nije mogla prodati i na neki drugi način i osigurati si solventnost i adekvatnost kapitala. 

Slovenska tiskovna agencija STA izvijestila je danas kako je slovenski ministar za poljoprivredu Dejan Židan izjavio kako u sadašnjem trenutku ne može reći bi li bilo bolje da četvrtinu dionica Mercatora u portfelju Laškog preuzme domaći ili strani kupac, no očito nije sklon Agrokoru. Prema njegovim riječima, strani strateški kupac mogao bi biti dobar samo ako bi podržavao poslovanje Mercatora kao samostalne kompanije, što znači da ne bi ugrožavao vitalne interese Slovenije u proizvodnji hrane.

Agrokor je pak, tvrdi on, “vertikalan sustav” s jakom proizvodnjom hrane pa i njemu samome trebaju dodatne police i u Sloveniji, umjesto da ih preuzimanjem Mercatora osigura slovenskim dobavljačima. Ulazak Agrokora u Mercator po njemu bi značio isti što i ulazak stranih trgovaca u slovensku industriju namještaja, koji su potom doveli i našli i strane dobavljače.

– Zamisao o hrani kao o globalnoj trgovačkoj robi pokazala se pogrešnom, većina hrane proda se na domaćem tržištu – rekao je Židan, potkrepljujući to brojkama kako europske države u prosjeku izvezu oko 10 posto hrane, a ostalo se potroši "kod kuće". 

Židan kaže kako se vlade najvećih europskih gospodarskih velesila bore za svoja najveća poduzeća, pa nitko ne bi smio zamjeriti ni Sloveniji da u nekim gospodarskim sektorima ima državni interes.

Komentara 27

DU
Deleted user
15:53 03.05.2011.

Stara je to stvar s neformalnim ili smicalica tipom barijera za ulagače iz smjer jug u Sloveniju, a tko ne misli da je to baš tako - nek se osvrne i pogleda stanje: Mercatora ima sve do Niša, a ni jedan trg. lanac s juga nije otvorio ni jedan market u Sloveniji, zar ne? Uostalom, čemu trošiti riječi kad je Slovenija izgubila parnicu protiv Shell naftnog diva postavivši nevjerojatan uvjet da onaj tko želi prodavati naftne derivate u Sloveniji mora imati najmanje 3 crpke na njenom tlu. Kad se radi o Mercatoru, svi zaslijepljeni Todorićem i u toj operaciji spašavanja slov. food & beverages sektora kodnog naziva Ante ante portas - zaboravilo se na Janšu, a koji je pak destabilizirao Mercator jer je osvetoljubivo ganjao Kučanove managere. Pa je tako doveo na rub gliba i Pivovarnu Laško, koja je bila bankomat za te operacije nagnati sve što smrdi po crvenima, odnosno oni su iskoračili i u smjeru Mercator i u smjeru medijske kuće Slovenije, a onda dakako propali jer se u to ne razumiju pivari. Pa je prizemljen i najmoćniji trijumvirat istočne Slovenije zvan braća Šrot, a Janšu više nitko ne proziva. I da zaključim - oni će napraviti novi natječaj, kupit će Mercator vjerojatno netko od moćnijih zapadnoEU trg. lanaca i - bit će im još gore nego što bi im bilo pod Todorićem jer što moćniji EU trgovac, to ima brojnije jato dobavljača u vlastitoj orbiti.

CA
CastrumFF
17:05 03.05.2011.

Gospodin, koji sam sebe naziva mikro, postavlja pitanja a ne želi odgovoriti. Pa da pomognem. Zašto nijedna veriga sa područja \"juga\" ( njegove su to riječi) ne otvara verigu trgovina u Sloveniji? Zašto je to bez problema uspijelo Interspar-u, Lidl-u, Hofer-u, Ildi-ju, Leclerc-u, Coop-u, čak i Bugarski TechnoMarket ima verigu trgovina u Sloveniji! Možda treba tražit uzroke u ispunjavanju kriterija, koji važe na EU tržištu i zato verige, tipa Konzum, svijesne su da sa aktualnom organizacijom(prije svega financijskom) svojih firmi neče moči ispunjavat te kriterije? Baš je zanimljivo čitat komentare forumaša, koji velikom večinom kritiziraju poslovanje Agrokora na tlu Hrvatske, a sa druge strane nađu se neki koji bi željeli, da ta ista »zločesta« firma uđe na slovenski trg. Neka i susjedu crkne krava, jeli?

PR
prepri43
10:15 04.05.2011.

A imate li vi možda kakav strah od reciprociteta gospodine Castrum?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije