Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MOL ima upravljačka prava, no jesu li imali povlaštene informacije?

Prodaja Ine: Vlada taji ugovor o poslovanju plinom

ina_polancec
Autori: Mladen Miletić, Gojko Drljača, M. Šarić, Iva Puljić-Šego
08.12.2009.
u 17:37

Konzultanti i naftni stručnjaci smatraju kako se ugovorom o kupnji plinskog biznisa iz Ine izravno pogodovalo Mađarima; Mesić: Iz ugovora se ne vidi koja je korist za RH dobivena prodajom Ine.

DORH-ova istraga ponovno je aktualizirala pitanje pod kojim je okolnostima Ina prodana mađarskom MOL-u.

Pretjerane teze
Izjavama da USKOK treba ispitati i bivšeg premijera Sanadera i Damira Polančeca Mesić je dodatno podgrijao zapravo uvijek vruću temu.

Premijerka Jadranka Kosor danas je rekla da se zaboravlja da nijednu dionicu Ine nije prodala vlada Ive Sanadera, nego je taj posao obavljen u vrijeme premijera Ivice Račana.

– U mandatu premijera Sanadera prodano je sedam posto dionica Ine koje su bile u Fondu hrvatskih branitelja. Fond ih je prodao po najboljoj cijeni, na prijedlog Upravnog odbora, kako se ne bi dogodilo da zbog pada cijene dionica hrvatski branitelji izgube na vrijednosti svojih udjela.

To je sve što znam o tome – kazala je premijerka Kosor. I mađarski MOL danas je zapravo reagirao poput premijerke te je naglasio da je od Vlade RH tijekom prošlogodišnje transakcije kupio nula Ininih dionica, stoga ne može interpretirati izjave i napise o “prodaji” Ine.

– MOL je dionice Ine u listopadu 2008. godine kupio u procesu javne ponude od više tisuća državljana i branitelja Republike Hrvatske ponudivši fer cijenu u koju je uključena premija i platio ih 2800 kuna po dionici. Cijena iz javne ponude uključivala je 1110 kuna premije u odnosu na cijenu iz inicijalne javne ponude (1690 kuna).

U MOL-u također ističu kako ih teorije zavjere podsjećaju na nedavna podmetanja i priče o tome kako MOL Inine dionice prodaje Surgutneftegasu ili bilo kome drugome. Teze da su Mađari dobili previše upravljačkih prava u Ini pomalo su pretjerane. Mađari sa 47 posto dionica nisu većinski, ali su najveći dioničar te je jasno da su u Nadzornom odboru dobili većinu. NO ima 9 članova, od toga je mađarskih 5, Vladina su 3 te jedan predstavnik radnika.

K tome, ugovorom je definirano da je za sva ključna tzv. zadržana pitanja kao što je promjena djelatnosti, veliko zaduživanje... potrebno 7 glasova u NO-u. Dakle, ništa krupno Mađari prema ugovoru ne mogu odlučiti bez hrvatskih predstavnika. Uz to, Mađari su dobili u Upravi 3 člana, baš kao i hrvatski predstavnici, a logično je da kao najveći dioničar imaju pravo imenovati predsjednika Uprave.

Ono što je nejasno i sporno možda se može tražiti u dokumentima koje Vlada još nije objavila.

Preuzeli ogromne gubitke
Konkretno u objavljenoj “Prvoj izmjeni i dopuni Ugovora o međusobnim odnosima dioničara u Ini” objavljen je popis ključnih transakcijskih dokumenata. To su Ugovor (objavljena je samo dopuna), Ugovor o plinskom poslovanju (postoji, ali nikad nije objavljen), Ugovor o zamjeni dionica (nije poznato postoji li) i Ugovor o ulaganju (nije poznato postoji li).

Ključnim problemom može se smatrati postojeći Ugovor o plinskom poslovanju. Damir Polančec (vjerojatno uz Sanaderovu potporu) pristao je na to da država preuzme goleme gubitke po neprofitabilnom dijelu plinskog biznisa.

Ključne riječi

Komentara 74

ZA
zaistinu1
20:28 08.12.2009.

08.12.2009. u 17:51h bili-tartuf je napisao/la: eko,..po D.D.- Molu...nasí udbasí traze \"onako, kako bi to oni napravili\",...van pameti , istine i Prava.... POTPISUJEM ali Mesic tako funkcionira njegov pokvareni um je formiran po udbaskoj filozofiji. Slazi, obmani, podmetni, izdaj, zavedi -nista cudno

MI
miso
20:35 08.12.2009.

Premjerka se ponaša obranaški. Znači da je i ona upletena. (VL: Dosadni ste s \"H1 TELEKOM\" na kursoru.)

MA
max221
18:58 08.12.2009.

Dost mi je već spinova... rasprodali i podjelili, uzeli proviziju u svoje džepove a stoka sitnog zuba (da Vi dragi narode) glasujete dalje za njih. Nadajuć se da će koja mrvica od ukradenih para završit i u vašim ustima. Nisu krivi političari.....Vi ste, jer ste im to omogućili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije