Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TAJNI PLAN

Procurili e-mailovi iz kojih je vidljiv plan gašenja rafinerije Sisak iduće godine

Rafinerija Sisak
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/2
07.09.2018.
u 08:13

Ističe se u e-mailu kako je "odljev zaposlenih planiran u razmaku od šest mjeseci nakon prestanka rada rafinerijskog postrojenja".

Stožer za obranu Rafinerije nafte Sisak priopćio je kasno sinoć kako, prema dostupnim podacima iz elektronske pošte, MOL i uprava INA-e planiraju da sisačka Rafinerija prestane s radom 1. siječnja 2019. ili 1. svibnja 2019. godine.

Iz dijelova e-mail korespondencije do koje je došao Stožer vidi se kako je stručnim službama sisačke Rafinerije još sredinom srpnja stigao nalog da se za poslovni plan 2019. – 2021. pripremi plan troškova za gašenje proizvodnje u Sisku u dva scenarija – prvi predviđa gašenje proizvodnje s prvim siječnja, a drugi s prvim svibnja sljedeće godine.

Ističe se u e-mailu kako je "odljev zaposlenih planiran u razmaku od šest mjeseci nakon prestanka rada rafinerijskog postrojenja". U Stožeru ističu kako je jasno da je donesen prijedlog odluke za konačno zatvaranje rafinerije u Sisku i to samo 23 dana nakon gašenja FCC postrojenja u Rafineriji.

Foto: zvonimir ferina

"Iako su prezentiravši ovakav 'krnji' način rada rafinerije, bez rada FCC postrojenja, tvrdili da će osigurati budućnost rafinerije do najmanje 2022. godine i unatoč tome što su prezentirali da ovaj način rada donosi dobit, ostvaruju se predviđanja Stožera. Radi li se o sustavnom neznanju ili ipak o realizaciji dugo planiranih aktivnosti i neprijateljskom preuzimanju Ine od MOL-a?" napominju u Stožeru za obranu sisačke Rafinerije koji je Vladi RH stoga uputio nekoliko pitanja.

– Je li Vlada Republike Hrvatske upoznata s ovim planovima i skorim donošenjem odluke ili mađarski Mol bez znanja partnera samostalno donosi jednostrane odluke, unatoč hrvatskim predstavnicima u upravi?

– Ako je Vlada RH upoznata s ovim planovima, znači li to da je odustala od rafinerije u Sisku i od otkupa dionica Ine, a savjetnici su samo još jedan u nizu načina za pranje novca?

Foto: zvonimir ferina

– Zašto Vlada RH ne želi primiti predstavnike Stožera, poslušati i proučiti podatke koje posjeduju, a koji nedvojbeno ukazuju na to kako se radi o manipulacijama u poslovanju rafinerije u Sisku?

– Pet godina upozoravamo, predvidjeli smo sve planove i poteze MOL-a. Zašto nas Vlada RH ne vidi kao ozbiljne partnere u borbi za opstojnost INA-e i opstojnost energetske neovisnosti u cjelini?"

Stožer za obranu RNS u veljači i ožujku ove godine upozoravao je u više navrata kako će obustava rada najprofitabilnijeg postrojenja u rafineriji ubrzo dovesti do zatvaranja cijele rafinerije u Sisku, što se, ističu u Stožeru, ovim dopisima i potvrđuje.

"Odluka nije donesena i još nije kasno zauzeti državnički stav, a Vlada RH još može pokazati da je ravnopravni partner s drugim suvlasnikom MOL-om", napominju u Stožeru za obranu Rafinerije nafte Sisak te dodaju kako je "Hrvatska pred realizacijom izvoza hrvatske nafte, pred gašenjem rafinerijske prerade u RH, a u konačnici i pred gubljenjem energetske neovisnosti naše Domovine."

Ključne riječi

Komentara 50

KO
koraknaprijed
08:46 07.09.2018.

Sisak kao i sve druge rafinerije nafte će biti ugašene u roku 20 godina,Sisak je davno trebao biti ugašen!

MA
Marko1337
10:45 07.09.2018.

račanova mafija prodala je 25 %+1 dionicu INA-e za pišljivih 505 milijuna $, kada su samo nalazišta u Siriji bila procjenjena na blizu 10 milijardi $, a sama INA je bila perjanica među sličnim tvrtkama u bliskim zemljama. Da li je netko odgovaro za taj kriminal i zašto naše medije smetaju ovakve kritike.

DU
Deleted user
09:38 07.09.2018.

Kod nas sve neki Stozeri obrane ovog Hrvatskog onog Hrvatskog a nista Hrvatsko nije..........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije