Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oporavak

Privatnici su lani otvorili 15.000 novih radnih mjesta

kupovina
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/2
18.04.2014.
u 20:00

Prihodi privatnim tvrtkama rasli 8 milijardi kuna i stali na 590 milijardi

Prema konsolidiranim podacima koje je Fina prikupila iz 2013., da se naslutiti kako je kriza počela jenjavati i da se nazire oporavak potrošnje, a djelomično i gospodarstva. Iako je prema podacima Državnog zavoda za statistiku 2013. obilježila kontrakcija gospodarstva od jedan posto, podaci iz godišnjih financijskih izvješća ohrabruju.

Najviše rasla trgovina

Podaci su izračunati na temelju godišnjih financijskih izvješća čak 101.186 tvrtki koja su ih na vrijeme predala Financijskoj agenciji. Najzanimljiviji je podatak, koji i daje najviše nade u oporavak, onaj o broju prijavljenih radnika koji su radili u tvrtkama. Naime, 2013. u privatnom sektoru radilo je 849.799 radnika, a godinu dana prije 834.535 radnika. To znači da je su u godinu dana otvorena 15.264 radna mjesta u privatnom sektoru. Podaci kažu i da je lani zabilježen rast prihoda u odnosu na 2012., i to za osam milijardi kuna. Time je domaće gospodarstvo dosegnulo prihode od 590 milijardi kuna. Najveći rast bilježi se u sektoru trgovine, koji ima sedam milijardi kuna rasta i sada je 275 milijardi kuna. Drugim riječima, trgovci ostvaruju više od polovice ukupnih prihoda domaćega gospodarstva.

Građevina više ne pada

Uz lošu strukturu gospodarstva tu je i problem industrije, u kojoj se pad ne zaustavlja. Tvrtke koje rade u industrijskoj djelatnosti tako su i lani prijavile novi pad. Industrija je tako izgubila oko tri milijarde kuna prihoda. Dobra vijest je i da se konačno zaustavio pad u građevinarstvu pa se ono zadržalo na razini iz 2012. godine.

Turizam je, očekivano, među sektorima koji bilježe rast prihoda – sa 11 na 13 milijardi kuna, odnosno 18 posto. Nema pravog oporavka investicija jer iako su narasle za nekoliko milijardi – na 37,5 milijardi kuna – na granici je amortizacije, što znači da nema pravog investicijskog booma nužnog za brzi izlazak iz krize.

>>Milanović je u pravu, njegova je vlada najbolja: nikad nije bilo toliko nezaposlenih, gladnih...

Komentara 3

DO
doktorica
19:06 21.04.2014.

da samo se kod privatnika i te kako radi,tamo se ne plaća nerad kao u državnim poduzećima

TV
Tvrdy
13:21 22.04.2014.

Super, ide oporavak. Odmah plaće gore državnoj službi za 10% i otvoriti još barem 10 agencija.

DU
Deleted user
13:28 22.04.2014.

Tgovina, odnosno šverckomerc, uvozne robe cvjeta u hrvata, kao i do sada..Nema veze što će nas dovesti na prosjački štap..Naravno, nekolicinu će obogatiti..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije