Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Korona i zimmer frei

Privatni izjamljivači: U gubitku smo po 50.000 kuna

zimmer
Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL
30.03.2020.
u 13:56

– Većini je booking pao više od 50 posto, najviše je otkaza za travanj, a udio otkazanih rezervacija sve je manji prema kraju godine – kaže predsjednica Zajednice obiteljskog turizma HGK Martina Nimac Kalcina.

Više od 90 posto iznajmljivača suočilo se s padom rezervacija zbog koronavirusa, a 60 posto ih trenutačno financijsku štetu procjenjuje na 50.000 kuna, pokazala je anketa Hrvatske gospodarske komore provedena među 2200 pružatelja usluga obiteljskog smještaja duž obale. 

– Većini je booking pao više od 50 posto, najviše je otkaza za travanj, a udio otkazanih rezervacija sve je manji prema kraju godine. Ono što posebno zabrinjava jest podatak da trećinu anketiranih čine umirovljenici, od kojih gotovo polovica (47 posto) tvrdi da im je ova situacija veliko financijske opterećenje, a još 40 posto ih smatra da bez prihoda od smještaja neće moći sastaviti kraj s krajem – kaže predsjednica Zajednice obiteljskog turizma HGK Martina Nimac Kalcina, dodavši kako najveći udio anketiranih pružatelja usluga ima kategoriziranu samo jednu smještajnu jedinicu (42 posto) i četiri stalna kreveta (20 posto). 

Trećina ispitanika ima popratnu tvrtku ili obrt, a više od polovice ih je isključivo ili u znatnoj mjeri oslonjeno upravo na uslugu pružanja smještaja. Većina ih radi sezonski (60 posto), a sada je sezonalnost pomaknuta prema drugoj polovici godine. Velika većina od čak  94 posto iznajmljivača inače nudi isključivo uslugu smještaja, tek tri posto noćenje i doručak, a samo dva posto bavi se seoskim turizmom. Većina ih rezervacije zaprima online, preko strane turističke agencije, trećina (32 posto) direktno, bez posrednika, 15 posto preko domaćih agencija, a šest posto domaćina ili njihovih zaposlenika trenutačno je u – samoizolaciji.

Video – HGSS upozorio građane u vezi s odlaskom u prirodu tijekom koronavirusa

Komentara 34

BE
Berlioz
14:12 30.03.2020.

odlično, sada im treba provjeriti porezne prijave od prošle godine da vidimo koliko su tada prijavili prometa ako su već sada u gubitku 50 000. Čisto da vidimo jesu lagali o prometu prošle godine ili sada lažu.

Avatar mrkyyy
mrkyyy
14:29 30.03.2020.

U mjesecu ožujku 90% malih iznajmljivača ima gubitke? Sam ja propustio nešto? 90% iznajmljivača apartmana je inače popunjeno u ožujku???????

DU
Deleted user
14:54 30.03.2020.

Ne razumijem. Ako iznajmljuješ zimer frei onda nemres biti u minusu jer iznajmljujes nekaj kaj inace imas i za kaj osim rezija i sitnog pausala nemas nikakav trosak. Problem su hoteli i kampovi koji zapošljavaju ljude i imaju troskove.... zimer frei samo nece zaraditi ove godine ali sigurno nece biti u minusu:) nego nece imati ocekivanu dobit.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije