Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BetInvest

Private equity industrija ima nultu toleranciju na korupciju

Hrvatska godišnja dodjela nagrada za najbolja private equity i venture capital (PE&VC) ulaganja
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/3
07.07.2021.
u 16:21

U kategoriji osnivač godine laureat je Mate Rimac, investitor godine je One Equity Partners, venture capital investicija pripala je Microblinku, private equity investicija M+ Grupi, exit godine dodijeljen je Prosperus Investu, a fundraising Fil Rouge Capitalu

Baš sam ovaj vikend s djecom gledala film o mladom talijanskom poduzetniku s idejom za razvoj softvera i rekla im: banka će ga, naravno, odbiti. I ja sam u dosta slučajeva bila taj “zločesti bankar” koji je odbijao financiranje, iako su dolazili poduzetnici s doista dobrim idejama. Ali banka jednostavno nije mjesto koje to financira. Drago mi je da sad imamo i alternativu, istaknula je Tamara Perko, predsjednica uprave HBOR-a, predstavljajući na konferenciji BetInvest Croatia ulogu razvojne banke u venture capital i private equity industriji u Hrvatskoj.

Prije dvije godine HBOR je, s Europskim investicijskim fondom i privatnim ulagačima, osnovao prvi venture capital fond koji ulaže isključivo u Hrvatskoj, Fil Rouge Capital, vrijedan 46 milijuna eura. Lani je, u istom partnerstvu, pokrenuo još tri equity fonda “teška” više od 80 milijuna eura: Prosperus Growth Fund, Adriatic Structured Equity Fund i Croatian Mezzanine Debt Fund.

TT fond od 40 mil. eura

HBOR je u zadnje dvije godine razvio i alternativno financiranje i nemamo više samo bankarski duh na hrvatskom tržištu. Kolika je bila žeđ za jednim ovakvim fondom svjedoči činjenica da je financirano više od 120 projekata vrijednih 16 milijuna eura, a pregledano je oko 1000 projekata – istaknula je T. Perko govoreći o Fil Rouge Capitalu te dodala da je udio ovakvih ulaganja u Hrvatskoj 0,3 posto, u usporedbi s Estonijom koja predvodi sa 1,3 posto. – Dakle, moramo trčati četiri puta brže da bismo dosegnuli najbolje – zaključila je čelnica HBOR-a.

Napomenula je i da je Hrvatska po proizvodnji patenata na razini EU, međutim, kad se gleda koliko su primjenjivi u gospodarstvu, ostajemo pri dnu. Stoga je najavila i osnivanje znanstvenog fonda, s EIF-om i slovenskom razvojnom bankom. Transfer Technology fond, čija je planirana veličina oko 40 milijuna eura, trebao bi doprinijeti komercijalizaciji znanosti, odnosno financiranju društava koja će se osnivati pri znanstvenim i istraživačkim institucijama i koja će surađivati s gospodarstvom i pružati mu potrebne proizvode, usluge i procese. Od 40 milijuna kuna planiranog ulaganja, 20 bi uložio EIF, 10 HBOR i 10 Slovenska razvojna banka.

– Financiranje klasičnim bankarskim kreditima, koje nosi svoje izazove, samo po sebi nije dovoljno i dodatno povećava važnost fondovske industrije u ovom segmentu – rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić na otvaranju prve konferencije BetInvest Croatia koju je u Zagrebu organizirala Hrvatska Private Equity i Venture Capital Asocijacija (CVCA).

Nagrade najuspješnijima

Na konferenciji su dodijeljene i nagrade za najbolja private equity i venture capital (PE&VC) ulaganja. U kategoriji osnivač godine laureat je Mate Rimac, investitor godine je One Equity Partners čiju su nagradu preuzeli Ante Kušurin, direktor One Equity Partnersa i Božen Živaljić iz Infobipa, dok je nagradu za venture kapital investiciju godine primio Damir Sabol iz Microblinka. Za private equity investiciju godine nagrađena je M+ Grupa, exit godine dodijeljen je Dalmacija hotelima, odnosno Prosperus Investu, a nagradu za fundraising godine osvojio je Fil Rouge Capital.

– Dodana vrijednost private equity ulaganja je što u ovom tipu poslovanja u pravilu nema prostora i potrebe za uslugama koje se, nažalost nerijetko, javljaju u nekim tradicionalnim oblicima biznisa u Hrvatskoj. Tu naravno, u svjetlu aktualnih događaja, mislim na “usluge” transfera novca za mito i korupciju. Private equity industrija ima nultu stopu tolerancije na korupciju i zato je usredotočena na ulaganja u tvrtke koje svoje tržište vide globalno, gdje ne postoji uloga lokalnih šerifa u razvoju njihova poslovanja – poručila je predsjednica CVCA Mirna Marović.

 Naglasila je da PE&VC ulaganja imaju za cilj zatvaranja u tajne klubove zamijeniti otvaranjem ureda diljem svijeta, a uvrštenja poslovnih priča na stranice crne kronike zamijeniti uvrštenjem sadašnjih i budućih hrvatskih ‘jednoroga’ na svjetske burze.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije