Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mentorstvo kao snažna potpora u karijeri

Prijavi se na „Mentorstvo kao oblik networkinga među ženama“ i preokreni smjer svoje karijere

Ana Gruden
Emica Elveđi/PIXSELL
06.01.2022.
u 08:00

– Ovim projektom želimo osvijestiti važnost mentorstva za mlade poslovne žene kojima je potrebna pomoć u karijeri – ističe Ana Gruden

Ako želiš ići brzo, koračaj sam, ako želiš stići daleko, koračaj s nekim. Rečenica je to koja se pripisuje afričkoj narodnoj izreci, a izgovorio ju je Senator Cory Booker iz New Jerseya. Rečenica je to kojom se vrlo često koristi i kada se govori o mentorstvu. Naime, mentorstvo je profesionalni alat za koji je potrebno dvoje ljudi i o kojem se sve više govori i koji se sve više promovira u poslovnoj zajednici, i to ne bez valjanog razloga.

– Mentorstvo služi da bi se postojeća znanja, vještine i iskustva mentora (is)koristila te transferirala na mentije kojima svega toga manjka, a sve radi njihova napretka u karijeri. Iz tog razloga već četvrtu  godinu zaredom časopis Zaposlena i Večernji list organiziraju projekt pod nazivom „Mentorstvo kao oblik networkinga među ženama“. Ovim projektom želimo osvijestiti važnost mentorstva za mlade poslovne žene kojima je potrebna pomoć u karijeri. Ono što govori u prilog potrebi ovakvog programa jest činjenica da svake godine broj prijava raste pa se tako na prošlogodišnji ciklus mentorstva prijavilo više od 130 žena – pojasnila  je Ana Gruden, urednica časopisa Zaposlena.

Razvoj poslovnih vještina

I ove godine pozivamo sve žene koje smatraju da im je potrebna pomoć u razvoju njihovih poslovnih vještina da se prijave u ovaj projekt, a to mogu učiniti od  6. 1. sve do  16. 1. u ponoć. Bilo da se radi o poduzetnici ili o ženi koja radi u nekom sustavu, javnom ili privatnom, mentorstvo će im sigurno biti od velike koristi. Tako će se na jednom mjestu okupiti poslovne žene koje će kroz šest mjeseci biti mentorice ženama koje tek kreću u osvajanje poslovnih izazova ili se nalaze na poslovnoj prekretnici.

Važno je poslati poruku mladim ženama da u svakom trenutku postoji netko od koga mogu nešto naučiti, ali i to da u svakom trenutku postoji i netko koga one mogu nešto naučiti.

– Na temelju prijavnica i intervjua uživo, odabrat će se prikladne kandidatkinje koje će se priključiti u ovaj program te će svakoj od njih biti dodijeljena iskusna poslovna žena. Tako će se kreirati mentorski parovi koji će se sastajati i izmjenjivati različita iskustva i tako dobivati daljnje smjernice za razvoj. Također, stječu se nova poznanstva koja mogu imati odličan utisak na daljnji razvoj karijere, stvaraju se nove prilike za suradnju te se time dobivaju novi uvidi, znanja i ohrabrenje koje je potrebno većini žena kod preuzimanja liderskih uloga u poslovnom životu. Program traje od veljače do lipnja 2022. te se planiraju sastanci jedan na jedan jednom mjesečno – pojašnjava Gruden.

Navodi i kako je u cijelom projektu ključan odnos između tih 15 mentorskih parova. Odnos mentora i mentorirane osobe mora se temeljiti na povjerenju i poštovanju, a njegova uspješnost ovisit će o podudarnosti mentorskog para, njihovu raspoloživom vremenu i obostranom interesu. Zato je važno poslati poruku mladim ženama da u svakom trenutku postoji netko od koga mogu nešto naučiti, ali i to da u svakom trenutku postoji i netko koga one mogu nešto naučiti.

Veliki uspjeh projekta

– U ova dosadašnja tri ciklusa koji su trajali po šest mjeseci mislim da smo puno napravili za promociju mentorstva općenito, a onda posebno mentorstva za žene. Osim samog mentorskog odnosa, ovaj program ima još dvije dodatne dimenzije, a to je ona edukativna, našim smo mentoricama i mentijkama kroz tih šest mjeseci omogućili sjajna predavanja kroz koja su mogle jako puno naučiti, te dimenzija povezivanja ili tzv. networkinga. Dakle, i one mentijke koje možda nisu kroz ovaj program pronašle svoju „savršenu“ mentoricu, mogle su mnogo naučiti i povezati se s ostalim mentoricama i mentijkama – zaključila je sugovornica.

O kvaliteti projekta govore odabrane mentorice pa će tako u ovom ciklusu odabrane mentijke biti u prilici surađivati sa sljedećim mentoricama: Snježanom Bahtijari menadžericom iz IT sektora, Synthijom Dodig iz Veleposlanstva Kanade, Marijom Kalinić – konzultanticom i poslovnom trenericom, Lenom Habuš – partnericom iz tvrtke Delloite, zatim Adrijanom Vinter i Viktorijom Zadro Huml – menadžericama iz farmaceutskih kompanija, Marinom Bolančom – PR stručnjakinjom, Nikolinom Zečić – marketinškom stručnjakinjom Zagrebačke banke, Sandom Gale – poduzetnicom i vlasnicom škole te stručnjakinjom za EU projekte, Maricom Dusper – financijskom konzultanticom, Anom Buricom – marketinškom menadžericom iz tvrtke A1, Aleksandrom Dojčinović – modnom kreatoricom i poduzetnicom, Helenom Jurčić Šestan – stručnjakinjom za ljudske resurse i EU fondove, Anamarijom Tkalčec – voditeljicom ženske nevladine udruge CESI i trenericom za poduzetnice te Laurom Orlić – konzultanticom za projekte u kulturi i za održivi razvoj. 

Ovaj projekt izvanredna je prilika za sve žene koje žele unaprijediti svoju poslovnu karijeru, stoga vas sve pozivamo da pratite Večernji list putem kojeg će biti objavljena prijava za ovaj program od 6. do 16. siječnja 2022. Prijaviti se mogu sve žene koje smatraju da im je potrebna mentorica. Uvjet je samo da su radno aktivne. Prijavite se i tako postanite dio ovog projekta te u poslovnu budućnost krenite spremnije nego ikad.

Fill out my online form.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije