Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tržište kapitala

Prihodi kompanija u padu, poslodavci nisu optimistični ni za 2014. godinu

janaf
Foto: Nikola Čutuk/PIXELL
02.11.2013.
u 14:30

U nizu gubitaša ima i dobitnika kao što su Ledo, Atlantic i Janaf

Loše gospodarsko okruženje odrazilo se na smanjenje poslovnih prihoda kompanija i u trećem kvartalu, a nade za pozitivniji pomak nema ni za zadnje ovogodišnje tromjesečje. No, očekivanja poslodavaca nisu ništa optimističnija ni za sljedeću godinu.

– Gospodarska kriza još uvelike utječe na smanjivanje poslovne aktivnosti, što se očitovalo i nedavnom objavom pada industrijske proizvodnje, stoga su i očekivanja poslovnih rezultata tvrtki iz tog sektora bila smanjena – kaže Jozo Leko, analitičar Splitske banke SG.

Držati dionicu HT-a

Ima, doduše, i pozitivnih primjera, kao što su Atlantic grupa, Ledo i Janaf, no građevinske tvrtke i dalje najviše trpe krizu, dok je turistički sektor zbog dobrih rezultata noćenja i prometa ipak zabilježio dobre rezultate. U većem padu su rezultati Ine, HT-a, Petrokemije... Ina je u trećem kvartalu iskazala manju neto dobit u odnosu na isto razdoblje lani za čak 78,8 posto, dok je operativna dobit bila manja 65,5 posto. Kao što navode analitičari Erste banke, profitabilnost pada pod utjecajem smanjenja proizvodnje, a poslovanju i strategiji u prilog ne idu ni zategnuti pregovori o upravljačkim pravima hrvatske Vlade i MOL-a. Predsjednik uprave Ine Zoltán Áldott pohvalio se visokim kapitalnim ulaganjima koji su u devet mjeseci porasli 38% u odnosu na isto razdoblje lani. Od ukupnog ulaganja od oko milijardu kuna čak 781 milijuna odnosilo se na Hrvatsku, što je 17% više u odnosu na isto razdoblje lani. Cijena Inine dionice pala je u četvrtak na 3835 kuna, a silazni trend s oko 4200 kuna počeo je nakon raspisivanja tjeralice za čelnikom MOL-a, zatim nakon trzavica u pregovorima Vlade i MOL-a, a sada su to pokazali i rezultati poslovanja. I HT je podbacio pa je neto dobit pala čak 30 posto, a prihodi osam posto u odnosu na isto razdoblje lani. Zadnjeg dana u listopadu cijena se lagano oporavila na 167 kuna. Analitičari Erste banke preporučuju držati tu dionicu, a predviđaju joj ciljanu cijenu na 190 kuna. Velik rast dobiti od čak 139 posto imala je Atlantic grupa, a preporuka je analitičara Erste banke akumulirati dionicu Atlantica. Državni Janaf imao je također dobre rezultate poslovanja, za razliku od Petrokemije kojoj država traži novog ulagača. Gubitak je u devet mjeseci bio 189,4 milijuna kuna, a prihodi su smanjeni za 12,2 posto. Ljetos su država i mirovinski fondovi dokapitalizirali tvrtku, a sada se čeka ulazak strateškog partnera. Spominju se Agrofert i Borealis. Čak su se i sindikalci primirili i prihvatili ulagača, nakon razgovora s resornim ministrom Ivanom Vrdoljakom.

Todorićeve perjanice

Agrokorov Konzum izašao je s tržišta kapitala pa nisu objavljeni rezultati njegova poslovanja, a među preostalima na tržištu su, primjerice, Jamnica, Zvijezda i Ledo, koji bilježe dobre rezultate. Prije svega Ledo s rekordnim rastom prodaje od 34 posto, čemu je razlog prije svega akvizicija Leda Podgorice i srpskog Frikoma. Neto dobit Leda porasla je 35,9 posto, a operativna dobit 59,4 posto. Jamnica je imala neto dobit od 143 milijuna kuna, a prihode od milijardu kuna. Zvijezda je imala rast neto dobiti čak 56,4 posto, no i blagi pad prodaje od 5,4 posto. Adris, koji je trenutačno fokusiran na mogućnost preuzimanja Croatia osiguranja, imao je prihode u devet mjeseci od 2,5 milijardi kuna, operativnu dobit od 307 milijuna i bruto dobit od 487 milijuna kuna. Končar Elektroindustrija imao je u trećem kvartalu 3,1 posto veću dobit, dok su prihodi porasli za 1,9 posto. Građevinari su i dalje najveće žrtve krize. Dalekovod, koji još uvijek čeka odluku suda o potvrdi predstečajne nagodbe, imao je u devet mjeseci gubitak od 15,3 milijuna kuna. Tehnika, koja je jedna od rijetkih građevinara bez predstečajne nagodbe, imala je gubitak od 15,6 milijuna kuna, dok je također dobar Viadukt iskazao neto dobit od 3,3 milijuna kuna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije