Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
drvni klaster

Prerada drva u Hrvatskoj u šest mjeseci pala 13,4 posto

'Var – 11. 04. 2012., Lepoglava – Djelatnost cak 63 tvrtke u Varazdinskoj zupaniji vezana je uz drvopreradjivacku proizvodnju te proizvodnju namjestaja i panela  PHOTO:  Ljiljana Risek'
''
17.09.2012.
u 22:07

Pokrivenost uvoza izvozom i dalje je visokih 170% te se očekuje da Vlada napokon ozbiljnije podupre drvoprerađivače

U prvih šest mjeseci 2012. industrijska proizvodnja prerade drva pala je čak 13,4%, a u travnju i 20% u odnosu na isto razdoblje 2011., što je presedan od 2008. Izvoz je pak pao 6%, a istodobno domaći proizvođači kod kuće uspijevaju pokriti tek 30% tržišta namještaja te i dalje imaju problema s jačanjem pozicija kroz javnu nabavu, upozoreno je na skupštini Hrvatskog drvnog klastera.

Stoga se traži hitno djelovanje mjerodavnih institucija, kao i sektorskih tvrtki, kako bi se zadržale pozicije na svjetskom tržištu i pronašla odgovarajuća rješenja za sva otvorena pitanja drvoprerađivača, najave poskupljenja drvne sirovine za 15%, novih normi za klasifikaciju drva od sredine 2013., smanjenih potpora za sajmove...

Marijan Kavran, direktor klastera, kaže kako je do pada izvoza došlo zbog teškoća nagomilanih tijekom četverogodišnjeg razdoblja, budući da je drvna industrija prva osjetila utjecaj krize na svjetskom tržištu.

– No i unatoč padu izvoza na 480 milijuna eura u prvih šest mjeseci 2012., to je i dalje dobar rezultat s dobrim neto izvoznim učinkom jer je pokrivenost izvoza uvozom 170%, tj ostvaren je suficit od gotovo 190 mil. USD. To druge industrijske branše nemaju te se očekuje se Vlada konačno ozbiljnije podupre taj izvozni potencijal – kaže Kavran. Tvrtkama, dodaje, već stižu i novi ugovori za skuplju struju, s čime će se teško nositi, a nisu spremne ni za skupu prilagodbu EU zakonodavstvu, pri čemu se najveći troškovi, od najmanje 40 milijuna eura, očekuju u području zaštite okoliša.

Ključne riječi

Komentara 3

MA
maxell
06:28 18.09.2012.

Uspjeh prerada drva i drvne industrije zavisi o promjeni zakona Hrvatska mora pod hitno promjenit zakone o.upravljanju sumama u privatnom vlasnistvu i uskladit sa EU gdje vlasnik raspolaze sa svojom sumom, a isto tako je zaduzen obavezan za odrzavanje u u skladu sa svim sigurnosnim i protupozarnim zakonima. Ove godine s tolikim pozarima opet je dokazano da je jako tesko sanirati pozar zbog pristupa, a to je krivica vlasnika koji se ne brinu o svojim sumama i zato bi oni trebali nadoknadit troskove gasenja tih pozara i platit kaznu za ugrozavanje sigurnosti i zivota . Vazno je zakonski zastitit sumsko zemljiste od prenamjere za neku drugu svrhu , a i uvest zakon da za svako sruseno staro stablo mora se zasadit izvjestan broj novih mladih U EU postoji osiguran novac za vlasnike suma !!!

DU
Deleted user
10:32 18.09.2012.

Piše: Jolanda Rak Šajn Stoga se traži hitno djelovanje mjerodavnih institucija, kao i sektorskih tvrtki, kako bi se zadržale pozicije na svjetskom tržištu i pronašla odgovarajuća rješenja za sva otvorena pitanja drvoprerađivača, najave poskupljenja drvne sirovine za 15%, novih normi za klasifikaciju drva od sredine 2013., smanjenih potpora za sajmove... ---------------------------------------- Gđo Šajn, koji smiješan način razmišljanja :siromah traži od siromaha (još prezaduženog) pomoć Ne možemo mi bez socijalizma

BA
BandaZG
19:21 19.09.2012.

Imate na raspolaganju fondove EU pa ih izvolite iskoristiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije