Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KLJUČNA GODINA

Preporuke svjetskih stručnjaka protiv krize: Ove poteze Vlada mora povući u 2020. godini

Radovi na rotoru
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/4
28.09.2019.
u 09:16

Svaka četvrta kuna u hrvatskoj obrne se u sivoj zoni prije svega zbog visokih poreza

Nije pitanje hoće li biti nove recesije nego kada će izbiti, složili bi se svi ekonomisti, ali i obični građani svjesni da rast ne može biti stalan. Ipak tri od četiri vodeća ekonomista u SAD-u predvidjeli su da će do recesije u Americi doći već u 2021. godini, a najnoviji podaci o poslovnom optimizmu ili bolje rečeno rastu pesimizma među poduzetnicima, sugeriraju da bi se i Europa u tom periodu mogla suočiti s recesijom.

Godina pred nama stoga je ključna za dobru pripremu i implementaciju alata koji bi mogli pomoći u bržem i lakšem prevladavanju krize.

Potencijal u državnoj imovini

Vodeći svjetski think-tank McKinsey, točnije njegov viši partner David Chinn dao je po četiri preporuke državnom i privatnom sektoru koje bi mogle ublažiti krizu. Država bi tako u izbornoj godini, kada sve interesne grupe pokušavaju od Vlade ušićariti neko predizborno obećanje, trebala dodatno smanjiti svoju potrošnju.

Naime, udio potrošnje javnog sektora u BDP-u Hrvatske veći je za nekoliko postotnih poena u odnosu na prosjek EU i to bi trebalo srezati pri čemu bi se trebalo voditi načelom pametnog trošenja javnog novca. Preporučuje se i novi hitrorez, jedan od uspješnijih projekata u nastojanju pojednostavljenja poslovnog okruženja u Hrvatskoj. Kao dodatne izvore prihoda u proračun Chinn vidi veće prihode od dobiti tvrtki u državnom vlasništvu koje posluju puno lošije nego državne kompanije u europskim zemljama, ali i suzbijanje sive ekonomije.

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

U toj sivoj zoni u Hrvatskoj se godišnje obrne svaka četvrta kuna dok je na razini EU siva ekonomija na razini od 18 posto. Stručnjaci vjeruju da bi mogli mnoge aktivnosti vratiti u registriranu zonu, a iskustvo pokazuje da se taj prijelav iz sive u bijelu ekonomiju najčešće realizira nakon osjetnog snižavanja poreza i pojednostavljenja poslovnih procedura. Kada bi Vlada poslušala preporuke Chinna vjerojatno ne bi mogla ispuniti očekivanja interesnih skupina koje percipiraju kao vjernu biračku bazu, ali vjerojatno bi prikupila simpatije vojske birača koji nisu ovisni o državnim transferima i nisu dio interesnih skupina, već ih obratno svojim porezima hrane. To je ipak malo zahtjevnija biračka publika pa je malo vjerojatno da će se vladajući odlučiti rezati u godini kada idu na izbore.

Međutim Hrvatskoj su ruke vezane jer nažalost ne može koristiti tradicionalne mehanizme države u borbi protiv krize. Za paket državne pomoći nema novca jer nam je udio javnog duga u BDP-u previsok i nema previše prostora za nova zaduženja nakon što je tijekom krize skočio za 150 milijardi kuna.

Svi kupuju robote, mi čekamo

Uz to, kako je upozorio Chinn, ovisimo o tri ključna izvozna tržišta – njemačkom, talijanskom i slovenskom, gdje gospodarstvo usporava. Privatnom sektoru, koji će to vjerojatno i poslušati preporučuje se veće investiranje u istraživanje i razvoj, digitalizacija, automatizacija proizvodnje i diverzifikacija izvoznih tržišta.

Udio multifunkcionalnih industrijskih robota na 10 tisuća zaposlenika u prerađivačkoj djelatnosti u Hrvatskoj je 13, a u EU zemljama 150, što pokazuje koliko zaostajemo za konkurencijom.

Država mora trošiti osjetno pametnije kako bi spriječila krizu

1. KVALITETA BIROKRACIJE

Hrvatska troši znatno više od prosjeka EU na javni sektor i može to smanjiti

2. LAKŠE POSLOVANJE

Pojednostaviti i smanjiti procedure. Da prostora ima pokazuje i ljestvica Doing Business

3. SIVA EKONOMIJA

Suzbijanje sive ekonomije donijelo bi veće porezne prihode u proračun

4. DRŽAVNA PODUZEĆA

Moraju donositi veće prihode proračunu kroz ostvarenje većih dobiti iz poslovanja

Privatni sektor može preživjeti samo modernizacijom

1. DIGITALIZACIJA

Hrvatska kaska pa digitalni sektor raste za 0,6 posto, a europski istovremeno 4,7 posto

2. AUTOMATIZACIJA

Robotika, automati, novi strojevi nose proizvodnju u razvijenim ekonomijama jer smanjuje troškove

3. IZVOZNA TRŽIŠTA

Diverzificirati jer smo previše ovisni o nekoliko tržišta uglavnom iz susjedstva

4. INVESTIRANJE U RAZVOJ i inovacije su trend EU, dok se u Hrvatskoj i dalje ulaže u nekretnine.

Ulažemo 0,37 posto BDP-a, a prosjek EU-a tri puta više

Komentara 20

DU
Deleted user
09:31 28.09.2019.

Ne nadajte se dobrim potezima loših i pokvarenih političara. Primjer - dok pametne države potiču one koji nose dobit mi bacamo novac gubitašima i poreze opraštamo podobnima

ST
stefj
11:08 28.09.2019.

Zar stvarno netko vjeruje da će u ovom uhljebistanu netko ikada smanjiti rastrošnost države, odnosno, smanjiti broj uhljeba i njihove prihode? Nema niti teoretske šanse... Pa pogledajte, čak se i ministar gospodarstva ponaša kao manager uhljeba. Zakonima nabacio hrpu posla FINA-i, APIS-u i sličnima, nema veze što je zato zakomplicirao i poskupio poslovanje, što su ti poslovi izmišljeni i nepotrebni, bitno je da se milijuni slijevaju tamo... A ova vlada, uostalom kao i sve ostale prije, bori se protiv porezne evazije kaznama, a ne smanjenjem poreza. Ako pogledate, udio poreza u BDP-u stalno raste, što znači i da porezno opterećenje raste. Došli smo do toga da je udio poreza u proizvodnji najviši u EU, uz bok s jednom Švedskom... Tako da od svega ovdje navedenog, vidjet ćemo samo povećanje cijena energenata, usluga, nove parafiskalne namete, nova davanja, a upitno je da li će uopće porasti dobit državnih poduzeća jer će se u slučaju kojeg novčića viška odmah zaposliti 3-4 uhljeba više da se tuku oko njega...

ŹI
ŹIVAC
09:41 28.09.2019.

Ovi analitičari slabo poznaju Hrvatsku, okrećući se oko sebe diljem Hrvatske, zaključujem da je kod nas svaka druga kuna "zamračena", blago rečeno. Dokaza ko u priči, ali za ovu priliku samo konstatacija pojave i intenziteta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije