Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odlazak milijarderke

Preminula suvlasnica Zare: Od siromaštva do svjetskog biznisa

rosalia mera
Youtube screenshot
16.08.2013.
u 11:35

Rosalia Mera bila je jedna od najbogatijih žena svijeta, a sve je stekla zahvaljujući biznisu koji je započela u svojoj dnevnoj sobi

Rosalia Mera, suosnivačica španjolskog brenda Zara i najbogatija žena svijeta koja se sama obogatila, umrla je u 69. godini života, prenosi Forbes.

Mera je preminula od posljedica moždanog udara 24 sata nakon napadaja. Nalazila se na odmoru na otoku Menorci s kćeri Sandrom.

Mera je s 11 godina odustala od školovanja kako bi počela raditi kao krojačica. Sa suprugom Amanciom Ortegom počela je izrađivati ogrtače i donje rublje u njihovoj dnevnoj sobi. Par je zajedno izgradio svjetsko modno carstvo vrijedno 15,9 milijardi eura (21 milijardu dolara). Ortega je sada četvrta najbogatija osoba na svijetu, s neto vrijednosti od 51,3 milijarde dolara. Grupa Inditex, uz Zaru, poznata je i po brendovima Bershka, Massimo Dutti, Stradivarius, Pull&Bear i druge.

Mera je također bila milijarderka, jedna od žena koje su same zaradile bogatstvo i dospjele među najbogatije žene svijeta. Iako su se ona i Ortega davno razveli, Mera je zadržala 5,1% udjela u 21 milijardu dolara vrijednom Inditexu, a Forbes je procijenio njeno bogatstvo na 6,1 milijardu dolara.

Nakon što je dobila više od 600 milijuna dolara kada je Inditex 2001. izašao na burzu, Mera se počela baviti djelatnostima koje su joj bile drage srcu: morskim uzgojem riba, tvrtkom koja traži načine za liječenje raka u proizvodima iz oceana te sustavom za uzimanje otisaka prstiju novorođenčadi. Bila je i glavni ulagač u ekskluzivni Bulgari hotel u Londonu te je pokrenula natjecanje za mlade jazz glazbenike u Španjolskoj. Njezina zaklada Paideia radila je na integraciji osoba s tjelesnim i mentalnim oštećenjima u društvo, kao što je bio slučaj s njenim sinom Marcosom.

>>Sto najbogatijih ljudi izgubilo 21 milijardu dolara

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije