Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Autorska prava:

Prekogranično izdavanje dozvola za internetsko korištenje glazbenih djela

Foto: Goran Kovacic/pixsell
04.02.2014.
u 14:15

Države članice osiguravaju da organizacija za kolektivno upravljanje pravima redovito raspodjeljuje i plaća iznose koji pripadaju svim nositeljima prava koje zastupaju

Nova pravila o kolektivnom upravljanju autorskim pravima i dozvolama za internetsko korištenje glazbenih djela, usvojena u utorak u Europskom parlamentu, imaju za cilj olakšati ponuđaču usluga internetske glazbe dobivanje dozvole kojom će moći puštati muziku u više državama Europske unije, doznaje se iz priopćenje Europskog parlamenta. Ovim zakonom, već neformalno dogovoren s Vijećem, omogućit će se istovremeno licenciranje glazbenog sadržaja u svim državama Europske unije, te osigurati da su prava umjetnika bolje zaštićena, a njihove autorske naknade plaćene na vrijeme. "Direktiva će učinkovito štititi interese europskih autora i omogućiti krajnjim korisnicima diljem Europe pristup sadržaju zaštićen autorskim pravima", rekla je izvjestiteljica, Marielle Gallo (Kršćanski demokrati, Francuska). "Ta direktiva je jasan signal da se autorska prava lako mogu prilagoditi i na internetu. Autorska prava imaju bitnu ulogu u digitalnoj ekonomiji ", dodala je.

Prekogranične dozvole za EU digitalnu glazbu

Ovim prijedlogom omogućit će se istovremeno licenciranje glazbenog sadržaja u svim državama Europske unije. Nakon što nova pravila stupe na snagu, legalno preuzimanje glazbe s interneta bit će dostupno svim Europljanima, bit će jednostavnije te time i jeftinije. Uz pomoć multinacionalnih dozvola, ponuđačima će biti jednostavnije puštati muziku diljem Europe.

Očuvanje kulturne raznolikosti

Kako bi se osiguralo da autori u svim državama članicama imaju pristup multinacionalnim dozvolama koje su važeće u više zemalja i da se očuva kulturna raznolikost, organizacije za kolektivno upravljanje pravima koje izdaju autorska prava samo u jednoj zemlji, imat će mogućnost zahtijevati od druge organizacije da predstavlja njihov repertoar.

Plaćanje autorskih naknada na vrijeme

Države članice osiguravaju da organizacija za kolektivno upravljanje pravima redovito raspodjeljuje i plaća iznose koji pripadaju svim nositeljima prava koje zastupaju. Organizacija za kolektivno upravljanje pravima provodi čim prije takvu raspodjelu i plaćanje, a najkasnije tri mjeseca od kraja financijske godine u kojoj su prikupljeni prihodi od prava. Nositelji prava imaju pravo ovlastiti organizaciju za kolektivno upravljanje pravima po svom izboru da upravlja njihovim pravima, kategorijama prava ili vrstama djela ili drugim predmetima djelatnosti po njihovom izboru.

Sljedeći koraci

Ova direktiva stupit će na snagu u državama članicama 24 mjeseci nakon što je prihvati Vijeće.

>> Zbog skandaloznog nemara HRT-u prijeti milijunska odšteta za autorska prava

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije