Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uljanik grupa

Cerovac: Oko 1800 radnika počelo raditi. Uprava: Nenajavljen i štetan susret

Radnici Uljanika ponovo u štrajku jer im nije isplaćena plaća za rujan
Dusko Marusic/PIXSELL
20.11.2018.
u 17:43

Dio radnika ostao je kod kuće, a dio ih zbog neisplate ni nije u mogućnosti doći na radno mjesto.

Nakon mjesec dana štrajka, u skladu s jučerašnjom odlukom Štrajkaškog odbora radnici pulskog Uljanika ponovno su počeli raditi, a na posao se, po popodnevnoj procjeni predsjednika Štrajkaškog odbora Borisa Cerovca, danas vratilo oko 1800 radnika. 

Po njegovim riječima, većina njih je odmah počela raditi, a dio njih, očito nezadovoljan zbog neisplate pune plaće, ostao je kod kuće. Neki pak zbog neisplate plaće niti ne mogu dolaziti na posao.

 "Mi nikoga ne želimo tjerati da u ovom trenutku radi", rekao je Cerovac i dodao da treba pronaći odgovarajuća rješenja kako bi se - ako je problem u prehrani - riješio taj problem ili - ako je u pitanju problem s dolaskom na posao - da se i on riješi. Istaknuo je kako je najviše radnika trenutačno angažirano na gradnji polarnog kruzera i jaružara. Materijala ima dovoljno, a kako se doznaje iz Uljanika, ni energenti nisu problem.

Video - Štrajk radnika Uljanika nakon što im nije isplaćena plaća za rujan

 "Počeli smo raditi. Uprava nas je izvijestila da radi na preraspodjeli ljudi te da pokušava utvrditi brojno stanje i vidjeti tko je od radnika sposoban za pojedine poslove", izjavio je novinarima Fabricio Kalčić iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.  

 Rad se u pulskome brodogradilištu nastavlja premda ga, zbog velikog odlaska radnika, nije lako organizirati. Spas bi trebao biti dorađeni plan restrukturiranja, čiji bi se dopunjeni koncept ovaj tjedan trebao uskladiti u Ministarstvu gospodarstva, a zatim u iduća dva tjedna dovršiti i tek tada poslati u Bruxelles na razmatranje.

A iz uprave Uljanika priopćeno je kako je današnji sastanak Štrajkaškog odbora 3. maja i "posjetitelja" u prostorima 3. maja, štetan za Uljanik grupu i 3. maj te je održan bez najave i bez znanja Uljanika kao većinskog dioničara.

"Današnji nenajavljeni susret i način javnog istupanja stavlja Uljanik grupu, uključujući i 3. maj Brodogradilište u nepovoljan položaj naspram svih dionika aktualnih procesa i vjerovnika tvrtke te šteti ugledu društva prema investicijskoj i medijskoj javnosti", kaže se u priopćenju.

U 3. maju danas je, naime, boravio predsjednik Uprave Brodosplita Tomislav Debeljak, koji je razgovorao s predstavnicima Štrajkaškog odbora i izjavio da će tek nakon dubinskog snimanja vidjeti je li zainteresiran za ulazak u vlasništvo 3. maja.  

Nakon razgovora koji je trajao oko sat vremena, predstavnici Štrajkačkog odbora ustvrdili su da Uprava Uljanika nije htjela pustiti Debaljaka u 3. maj, a u izjavama novinarima obje su strane poručile kako je za spas 3. maja ključno vrijeme

Uljanikova uprava, pak, ističe kako je u protekla dva tjedna održano nekoliko intenzivnih sastanka odgovornih osoba Uljanika i predstavnika radnika i svih rukovoditelja 3. maja na kojima su sa predstavnicima radnika usuglašeni smjer i način stvaranja preduvjeta za dugoročnu održivost.

Podsjeća se i da je prošli tjedan održan i sastanak Uprave Uljanika, odgovornih osoba i predstavnika radnika 3. maja, zajedno s najvišim predstavnicima nadležnih državnih institucija na kojem se razgovaralo o rješenjima u cilju održivosti 3. maja.

Dodaje se da je Uljanik u završnoj fazi usuglašavanja Programa restrukturiranja i kao većinski vlasnik 3. maja posebno vodi računa o njegovim i interesima svih zaposlenika riječkog brodogradilišta.

"Pozivamo na dijalog sve zainteresirane koji imaju namjeru na transparentan i legitiman način podržati napore Uprave Uljanika u stvaranju preduvjeta za nastavak brodogradnje u Puli i Rijeci, a samim time dati podršku očuvanju cjelokupne brodograđevne industrije u Hrvatskoj", zaključuje se u priopćenju.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
17:46 20.11.2018.

Radnici su vlasnici većinskog paketa dionica. I protiv koga oni onda štrajkaju ak smijem pitati?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije