Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istraživanje

Poznavanje stranih jezika presudno za pronalaženje posla

strani jezici
arhiva vl
23.06.2010.
u 15:29

Ukupno 32 posto ispitanika bilo je odbijeno na razgovoru za posao zbog nepoznavanja stranog jezika, a pet posto zbog toga je izgubilo radno mjesto.

Staru izreku da čovjek vrijedi koliko jezika govori aktualiziralo je istraživanje portala Posao.hr i jezičnog centra Berlitz, koje je pokazalo da je upravo poznavanje stranih jezika presudno u pronalaženju posla. Znanje jezika važnije je i od radnog iskustva, i to zbog sve češće suradnje s inozemnim partnerima i rada u stranim tvrtkama. Ispitanici u anketi izjasnili su se i da su zainteresirani za učenje jezika, ako bi im tvrtka u kojoj rade to omogućila. 

Rezultati istraživanja pokazuju da čak 97 posto ispitanika govori neki strani jezik, iako ih čak 50 posto nikada nije pohađalo školu stranih jezika. Engleski  je najzastupljeniji i govori ga čak 54 posto ispitanika, a potom slijedi njemački sa 20 posto i talijanski s devet posto. Ukupno 32 posto ispitanika bilo je odbijeno na razgovoru za posao zbog nepoznavanja stranog jezika, a pet posto zbog toga je izgubilo radno mjesto. Samo 12 posto ispitanika izjavilo je kako im tvrtke u kojima su zaposleni organiziraju učenje stranih jezika, dok ih je čak 90 posto zainteresirano upravo za takav oblik učenja jezika.

Saša Jurković, direktor portala Posao.hr, istaknuo je kako su najviše neugodnosti zbog nepoznavanja stranih jezika imali djelatnici u ugostiteljstvu i turizmu u komunikaciji s inozemnim turistima. Pored toga, najčešći problem za osobe zaposlene u stranim tvrtkama predstavlja nerazumijevanje poslovne dokumentacije i sporazumijevanje s poslodavcima koji ne govore hrvatski jezik.

- Osobe koje su u potrazi za radnim mjestom učenjem stranih jezika mogu znatno unaprijediti svoj položaj na tržištu rada, pri čemu samo jedan strani jezik više nije dovoljan – istaknuo je Jurković.

 

Komentara 1

UK
Ugo Kajvez
19:03 23.06.2010.

Čemu?, .. kad (ako) RH uđe u EU najamnim radnicima neće trebat poznavanje stranog jezika ....... bitno će biti da šute i radi kako im naređeno .....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije