Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Modne uniforme

Poznati hrvatski modni dizajner ušao je u finale natječaja „Ti kreiraš“

A1 Hrvatska  „Ti kreiraš“
Foto: A1 Hrvatska
1/4
07.09.2021.
u 10:46

Nastavlja se predstavljanje troje finalista koji su svojim dizajnerskim rješenjem oduševili žiri A1 Hrvatska u sklopu natječaja „Ti kreiraš“

Do sada smo imali priliku predstaviti Nives Dravinec, prvu finalisticu nagradnog natječaja koji je pokrenuo A1 Hrvatska u svrhu promjene uniforme njihovih zaposlenika. Ona je svojim inovativnim dizajnom za držanje i čuvanje kemijske olovke zadivila stručni žiri i time si osigurala svoje mjesto u finalu.

Kako je u natječaju sudjelovalo više od 30 dizajnera ili dizajnerskih timova, može se reći kako je ulazak u finale ovog projekta stvarno izvrstan uspjeh. Upravo se ovim društveno-odgovornim projektom želi podići svijest i važnost o poticanju malih i srednjih poduzeća te im dati vjetar u leđa za daljnji razvoj na tržištu. Natječaj „Ti kreiraš“ se u ovom slučaju posebno orijentirao na hrvatsku tekstilnu industriju i time izazvao brojne dizajnere da se testiraju svoje vještine i dokažu se pred stručnim žirijem.

Funkcionalnost i ljepota

A1 Hrvatska bira novi dizajn službene odjeće svojih zaposlenika u prodajnim centrima diljem Hrvatske, stoga se ovom projektu itekako trebalo posvetiti. A da je ovaj projekt zanimljiv i već poznatim dizajnerima dokazuje činjenica kao se na njega prijavio i jedan od najznačajnijih modnih dizajnera u Hrvatskoj, Robert Sever. Sa svojim dizajnom uspješno se probio u drugi krug natječaja „Ti kreiraš“ uz još dvije finalistice, Nives Dravinec i Saru Lončarić.

Iako s pregršt iskustva, Robert rado ističe kako uvijek nastoji gledati na stvari kao da se s njima prvi put hvata u koštac, pa je tako i ovaj natječaj za njega jedan veliki poslovni izazov. Upravo ga je to i privuklo da se uopće prijavi.

- Privukla me sama ideja i uniforma kao takva. Kada imate u jednadžbi elemente koji su zadani, onda ostane malo mjesta za dizajnerske intervencije - i upravo je u tome bio najveći izazov - kako dodati dizajn, a da nije nametnut ili prenaglašen – kazao je ovaj modni dizajner.

„Svojim dizajnerskim potpisom donosim začin koji će stvar dignuti na novu razinu“, rekao je Robert Sever
Foto: A1 Hrvatska

Premda njegove odjevne kombinacije uobičajeno krasi raskoš boja i materijala, Robert smatra kako je dizajniranje uniformi ipak specifično, ono ima svoje zakonitosti, a na dizajneru je da u taj recept doda svoj začin.

- Vrlo je važno znati odvojiti vlastiti dizajnerski ukus od onoga što je potreba ovakvog projekta. Gledam na to kao na kuhanje u kojem postoje zadani sastojci, a ja svojim dizajnerskim potpisom donosim začin koji će stvar dignuti na novu razinu – pojasnio je Robert.

Kreacija dizajnerskog rješenja složen je proces kojemu svaki dizajner pristupa na vlastiti način, zaključuje. Nives Dravinec je odmah otišla u jednu od prodajnih poslovnica A1 Hrvatska i promatrala zaposlenike kako bi što jasnije razumjela njihove potrebe i kreirala uniformu koja će prodavačima pomoći u svakodnevnim izazovima s kojima se suočavaju. Robert pak, s druge strane, razmišlja ponešto drugačije.

Kako sam kaže, uz izazov izrade uniforme za koju postoje određena pravila, dodatni su izazov i proporcije odnosno kako obući različite veličine i oblike ljudi u istovjetnu odjeću, a da ipak svi izgledaju ne samo dobro, nego i reprezentativno, i da se u tome ugodno osjećaju. Kako bi tome doskočio, Robert je osmislio modularno rješenje koje se laganim zahvatima može lako transformirati u nešto drugo - dodavanjem ili oduzimanjem nekog elementa te da je funkcionalno tijekom svih godišnjih doba, a osobe koje ga nose da se osjećaju slobodno i nesputano.

- Odjeća uvijek mora biti funkcionalna i praktična, posebno kada ima svoju funkciju u cijelom radnom danu. Pritom kada se radi o brandu koji je afirmiran kao A1, onda taj cijeli vizual mora biti na visokom nivou. Radi se o klasičnim elementima kao što su hlače i košulja, koji su sami po sebi praktični, a košulje uz to imaju i regulatore dužine za rukave, pa dobro funkcioniraju u različitim goddišnjim dobima. U ženskom outfitu je dodan i blejzer koji se može nositi na košulju ili zasebno. Dizajniran je tako da je ženstvenog oblika i laska ženskim proporcijama – objasnio je Robert Sever.

Uz natječaj „Ti kreiraš“ Robert istovremeno radi na još nekoliko različitih projekata
Foto: A1 Hrvatska

Robertu se najviše svidio proces oživljavanja njegove ideje uz pomoć ostatka industrije. Naime, cijeli proces izrade službene odjeće svojih zaposlenika A1 Hrvatska povjerila je u ruke domaćoj tvrtki Naftalina, gdje se trenutno izrađuju prototipovi na temelju rješenja finalista. Nakon toga, žiri će ponovno ocijeniti kreacije te će samo jedna od njih na kraju biti pretočena u udobnu i modernu odjeću za prodajno osoblje A1 Hrvatska.

- Uživam u procesu rada s Naftalinom koja je potpuno uigrani mehanizam. Rad na ovakvom projektu zahtijeva veliku organizaciju, ali i iskustvo, što Naftalina osigurava u svom segmentu. Na svakom dijelu radi različiti tim konstruktora, tako da je postupak proizvodnje širok i vrlo koncentriran. To je nadogradnja onoga što ja znam, a možda i inspiracija za budući razvoj mog brenda – komentirao je Robert ne krijući svoje oduševljenje zbog suradnje s Naftalinom.

Teška odluka za žiri

Ulaskom u finale natječaja Robert je ponovno opravdao titulu jednog od najznačajnijih modnih dizajnera u Hrvatskoj. Dodatno, uz sudjelovanje u natječaju „Ti kreiraš“, istodobno se priprema za kreativnu jesen - fotografije njegove nove kolekcije te posebno izdanje kojim će proslaviti 20 godina branda.

- To nas kao RS tim izuzetno veseli, ne samo jer smo opstali toliko dugo na vrlo zahtjevnom tržištu, već i zato što je suradnja na ovom projektu kruna stvaranja - ponosno zaključuje Robert.

Dizajn Roberta stvarno je oduševio žiri, a to nam je i potvrdila i Nikolina Vratnić kao jedna od njegovih članica. Nikolina će se uskoro suočiti s teškom i izazovnom odlukom. Kao savjetnica u prodaji A1 Hrvatska, imala je priliku testirati prototipove kako bi vidjela koja uniforma će najbolje odgovarati zaposlenicima kompanije.

- Nakon što sam vidjela sva tri prototipa, ali i isprobala ih, mogu samo reći 'wow'! Bit će mi teško odlučiti se za jedan od njih. Jako mi se svidjela modularnost koju je osmislio Robert, a moram priznati i da su mi i ostala rješenja vrlo draga. Iskreno, jako se radujem trenutku kada ću ponosno moći uskočiti u svoju novu uniformu i nastaviti pružiti što ugodnije iskustvo svim našim korisnicima/ama – istaknula je Nikolina Vratić.

Pobjednik natječaja osvojit će 20.000,00kn
Foto: A1 Hrvatska

A1 Hrvatska iznimno je ponosan na ovaj natječaj kojeg provodi u sklopu programa održivosti „Čini pravu stvar“ kojim se promiče ekološki i društveno prihvatljive, učinkovitije i održivije načine rada i života pomaganjem zajednici, ali i pokazivanjem brige prema zaposlenicima.

Ostao je još jedan kandidat kojeg ćemo uskoro predstaviti, stoga nas pratite, jer pobjednik ovog natječaja odlazi doma s čak 20.000,00 kn.

Sadržaj nastao u suradnji s A1 Hrvatska.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije