Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analiza Fitcha

Pozitivna kretanja vezana za izvoz, turizam i fondove EU

Ante Žigman
Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
22.07.2017.
u 08:57

Iako imamo rast BDP-a i smanjujemo fiskalnu neravnotežu, Fitch glavnu opasnost sada vidi u restrukturiranju Agrokora.

Nakon što je prije tjedan dana rejting agencija Fitch zadržala dosadašnji rejting Hrvatske na BB uz stabilne izglede, napomenuvši da hrvatsko gospodarstvo uživa koristi od povoljnih cikličkih uvjeta, ali da će restrukturiranje Agrokora usporiti rast, jučer su dali i opširnije obrazloženje gospodarskog stanja.

U Fitchu ističu pozitivna kretanja vezana za izvoz zbog gospodarskog rasta hrvatskih glavnih vanjskotrgovinskih partnera, značajne prihode od turizma te korištenje sredstava iz fondova EU. No kažu da će zbog Agrokora BDP imati slabiji rast, koji predviđaju ove godine na razini od 2,6 posto, a sljedeće usporavanje na 2,3 posto. To je, kažu, manje u odnosu na slične zemlje, a razlog je i loša demografija, niske investicije, vanjska ovisnost...

Udjel javnog duga u BDP-u ove će godine završiti na 82,4 posto

Predviđaju da će udjel javnog duga u BDP-u ove godine završiti na 82,4 posto, što je znatno iznad prosječnog u zemljama s rejtingom BB i u kojima je taj udjel 49,5 posto. Kažu da su potrebe za refinanciranjem visoke te da je oko 70% javnog duga denominirano u stranim valutama, pa je i jače izloženo fluktuacijama.

Kapitalizacija banaka je dobra, što i smanjuje negativne efekte od krize u Agrokoru. Inflaciju prognoziraju na 1,1 posto, što bi moglo dovesti do povećanja kreditne aktivnosti. Među prednostima naše zemlje u odnosu na zemlje iz istog ranga izdvajaju upravo nisku inflaciju, dobru bazu prihoda, višak na tekućem računu, pokazatelje poslovanja, financijski sektor koji je u većinskom stranom vlasništvu...

Visok javni dug, velika zaduženost stanovništva i tvrtki 

Od slabosti izdvajaju visok javni dug, veliku zaduženost stanovništva i tvrtki koji premašuje 100 posto BDP-a, realni rast BDP-a koji je manji u odnosu na zemlje istog rejtinga, veću nezaposlenost, veliku ovisnost o euru pa postoji i rizik promjene tečaja. Rast gospodarstva, smanjenje fiskalnih neravnoteža i podizanje apsorpcijske moći fondova EU nije bilo dovoljno Fitchu da nam popravi rejting. – Restrukturiranje Agrokora ovaj se put pokazalo kao prepreka koju treba u cijelosti riješiti da bi se rejting popravio.

To ne piše izravno u mišljenju rejting agencije, ali se jasno daje do znanja da se rejting neće povećavati ako se ne nastavi rast BDP-a. Drugim riječima ako zbog neuspješnog restrukturiranja dođe do pada BDP-a, može doći i do smanjenja rejtinga. Također se još jednom potvrdilo koliko je važan kontinuitet jer Fitch agencija očekuje nastavak fiskalne konsolidacije kroz smanjenje deficita i smanjenje javnog duga – kaže savjetnik guvernera HNB-a Ante Žigman.  

   
Ključne riječi

Komentara 2

SS
S.Savić
15:16 22.07.2017.

Rezultat ulaska u EU je egzodus svojeg mlađeg naraštaja a još ne vidimo nikakve prednosti što smo postali njeni članovi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije