Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠEFICA ECB-a:

Poželjna stopa inflacije ispod ili oko 2 posto

Šefica ECB-a Christine Lagarde
Foto: JOHANNA GERON/REUTERS/PIXSELL
24.01.2020.
u 07:29

Europska središnja banka redefinira svoju politiku

Europska središnja banka (ECB) pokrenula je pregled svoje politike koji bi trebao iznova definirati temelj njezine monetarne politike – ciljanu stopu inflacije. Sjednica guvernera ECB-a održana jučer prema očekivanjima nije donijela nikakve promjene u politici novčanih poticaja.

Međutim, predsjednica Christine Lagarde najavila je početak prvog strateškog pregleda politike banke od 2003. koji će trajati većinu godine i pozabaviti se temama od ciljane inflacije preko digitalnog novca do borbe protiv klimatskih promjena. Analitičari ocjenjuju da će financijska zajednica najviše pozornosti usmjeriti na pitanje hoće li pregled zacementirati naslijeđe Marija Draghija u vođenju monetarne politike ili će ga Lagarde iskoristiti kako bi osnažila tumačenja da su godine vrlo jeftinog kreditiranja stvorile balone na financijskim tržištima.

Glavni interes usmjerit će se na eventualnu promjenu ECB-ove formulacije stabilnosti cijena. Poželjnu stopu inflacije ECB definira kao “godišnju stopu koja je ispod, ali oko 2%”. ECB bi promjenom definicije mogao signalizirati svoju obvezu poticanja inflacije iznad dva posto godišnje i istaknuti da će jednako ozbiljno primijeniti mjere, kako u slučaju zauzdavanja, tako i poticanja inflacije.      

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije