Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ženska perspektiva

„Povratkom na selo nismo pogriješili. Pronašli smo se u ekološkoj poljoprivredi“

Ženska perspektiva
26.11.2019.
u 15:53

Veliko seosko gospodarstvo, ekološka proizvodnja mlijeka, sira i meda te planirani razvoj seoskog zdravstvenog turizma

Da ništa nije nemoguće i da život na selu itekako može biti ispunjavajući i produktivan, dokazuje primjer Anite Nekić. Anita je rođena 1977. godine i kako sama kaže poljoprivredom se bavi od 1999. godine. Godinama je s obitelji živjela u Požegi, gdje je Anita radila u veterinarskoj stanici, a njezin je suprug Milan bio vojni policajac. Kada je otišao u mirovinu, odlučili su otići iz Požege i vratiti se na selo. Veliko obiteljsko imanje koje se nalazi u maloj općini Čaglin u Požeško-slavonskoj županiji, Anita je naslijedila od oca. Anita je poduzetna i puna energije, majka je dvoje djece, starijeg Ivana i kćeri Božice Dore koji su joj uz supruga velika podrška i zalog za viziju razvoja imanja na kojem žive. Odlukom o povratku na selo nisu pogriješili. Zasukali su rukave i izgradili ekološko poljoprivredno gospodarstvo.

Osim što je uspješno vodi i razvija svoje ekološko poljoprivredno imanje, Anita Nekić još je 2017. godine osvojila titulu prve pratilje na izboru Uzorne seoske žene, a 2019. na završnoj konferenciji projekta Ženska perspektiva nagrađena je za najbolji poduzetnički projekt za svoju županiju. Rad s mentorima na strateškom razvoju njezinog poduzetničkog pothvata rezultirao je razvojnim projektom Turističkog i edukacijskog centra ekoloških proizvoda „Med i mlijeko“. Cilj joj je privući turiste u ovaj pomalo zaboravljeni kraj, i to ne samo netaknutom i čistom prirodom koja okružuje imanje nego i apiterapijom, biljnom medicinom baziranom na njihovom domaćem ekološki proizvedenom medu koji ima ljekovite učinke na ljudsko zdravlje i stanje ljudskog organizma u cjelini.

Kada priča o svojem imanju, Anita s ponosom ističe da je imanje pod eko nadzorom i da se sastoji od stotinjak grla ovaca, 12 koza i stotinjak košnica s pčelama. Iako se nalazi u jednoj od najsiromašnijih općina u Požeško-slavonskoj županiji, kaže da za njezin posao to nije manjkavost nego prednost jer baš ta netaknuta priroda, bez zagađivača okoliša, odgovara njenoj proizvodnji.

“Kada sam se 2018. uključila u projekt Ženska perspektiva bila sam motivirana najavljenim temama za koje sam i sama uvidjela da su mi potrebne za odraditi, kako bi moje gospodarstvo bilo naprednije i bolje. Kroz projektne aktivnosti, ojačala sam kao osoba. Prije, kako ja to kažem, samo sam znala teško raditi, a sada su mi se otvorili vidici, bolje sam upoznala sebe i svoj potencijal. Svoje proizvode i usluge koje bih mogla pružiti na svom imanju vidim na potpuno drugačiji način. Naučila sam da je razvoj i mene kao osobe i mojih proizvoda s imanja, nužan za opstanak i to me usmjerava na stalno učenje. Sada vidim da imam mogućnost izbora i da mogu raditi ono što mi duša govori. Važno je da sam tu viziju učvrstila s mentorima iz projekta i da me uz njihovu podršku ničega nije strah“, istaknula je Anita.

Dodaje i kako je s drugim ženama uključenima u projekt Ženska perspektiva ostvarila dobra prijateljstva, ali ostvarila i dobru suradnju i poslovnu povezanost.

„Nastupale smo zajednički sa svojim proizvodima na prodajnim sajmovima i radile smo prigodne poklon pakete za velike kupce. Svojoj projektnoj kolegici Slavici Crnković iz Viduševca bila sam model i pronijela modnu kreaciju inspiriranu motivima narodnog veza na konferenciji u Osijeku“, kazala je Anita Vekić, a njezine ekološke proizvode „Med i mlijeko“ možete kupiti i na Facebooku.

Sadržaj je nastao u suradnji s Udrugom Perspektiva

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije