Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOBRE VIJESTI ZA RODNU RAVNOPRAVNOST

Povijesni trenutak: EU postigao dogovor za zastupljenost žena u odborima

Tarja Krehić
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
1/2
05.07.2022.
u 11:25

Početkom lipnja Vijeće i Europski parlament postigli su politički dogovor o novom zakonu Europske unije kojim se promiče uravnoteženija rodna zastupljenost u upravama poduzeća uvrštenih na burzu

Prema postignutom dogovoru, uvrš- tene tvrtke trebale bi omogućiti 40 posto mjesta za osobe podzastupljenog spola (što su najčešće žene) na poziciji neizvršnih direktora ili 33 posto na svim direktorskim pozicijama do 2026. godine. Ovaj sporazum postignut je deset godina nakon što je predložen, a značajno će doprinijeti jednakoj rodnoj zastupljenosti u svim državama EU-a.

Direktiva se zasad odnosi samo na društva koja javno kotiraju na burzi, zbog njihove ekonomske važnosti i vidljivosti. No, ne znači da će mjesto u odboru dobiti žene zato što su žene, već će se prednost dati jednako kvalificiranoj osobi podzastupljenog spola, što su u većini slučajeva - žene. Ovu vijest pozdravljaju iz Ureda Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Hrvatskoj, koji već poduzima korake za veću rodnu jednakost na izvršnim pozicijama i u nadzornim odborima u hrvatskim tvrtkama. Prema podacima Europskog instituta za rodnu jednakost (EIGE), u Hrvatskoj je samo 26,2 posto žena bilo u odborima tvrtki upisanih na burzi u 2020. Svjesni rodno neujednačene statistike u Hrvatskoj, Ured Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Hrvatskoj u suradnji s Deloitte Hrvatska organizirao je online treninge na temu korporativnog upravljanja i rodne jednakosti u nadzornim odborima. Trening je razvijen i održan u sklopu Women in Business programa koji EBRD uz podršku donatora provodi već 11 godina u Hrvatskoj.

Victoria Zinchuk, direktorica EBRD-a u Hrvatskoj
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Program pruža sveobuhvatnu podršku mikro, malim i srednjim tvrtkama kojima upravljaju žene i time stvara uvjete za njihov uspjeh. Ovim programom pomogli su stotinama poduzetnica i hrvatskih tvrtki kojima upravljaju žene, pružili im pristup stručnim znanjima, poduzetničkim vještinama, financiranju, poslovnom savjetovanju, mentorstvu i umrežavanju. „Nakon uspješnih poduzetničkih priča našeg programa u Hrvatskoj, uvidjeli smo da je potrebno i bolje uključivanje žena na višim pozicijama. Odavno jeveć poznato da bolja zastupljenost žena na višim pozicijama donosi ekonomske koristi i stvara uvjete za uspješnije gospodarstvo. Vrijeme je da Hrvatska počne pratiti ove pozitivne trendove i provoditi ih“, izjavila je Victoria Zinchuk, direktorica EBRD-a u Hrvatskoj. Brojna istraživanja pokazala su kako su države s većim udjelom žena u upravljačkim odborima ujedno i ekonomski uspješnije te imaju veću stopu zaposlenosti i nataliteta. Primjerice, poboljšanje rodne ravnopravnosti na razini EU-a moglo bi dovesti do povećanja BDP-a i do tri milijarde eura. Prisutnost žena u odborima poboljšava i korporativno upravljanje, donošenje uravnoteženijih odluka i širenje raspona perspektiva.

Na EBRD-ovom treningu „Korporativno upravljanje i rodna jednakost u nadzornim odborima“ sudjelovalo je 57 žena iz poslovnog svijeta u Hrvatskoj, a treninge su održali vodeći stručnjaci iz Deloitte Hrvatska. „Žene su uglavnom nedovoljno zastupljene, a napredak u promjeni tog trenda ide sporo. Osim iz ekonomskih i financijskih razloga, veća zastupljenost žena u upravnim odborima ruši stereotipe te stvara ženske lidere koji su uzori djevojčicama i mladim djevojkama“, rekla je Tarja Krehić, odvjetnica i partnerica u Odvjetničkom društvu Krehić & Partneri u suradnji s Deloitte Legal. Istaknuti stručnjaci i stručnjakinje iz Deloittea s više od 20 godina profesionalnog iskustva te nekoliko gostujućih predavača govorili su o tome kako napisati dobar životopis za rad u nadzornom odboru, teorijama korporativnog upravljanja i pravnim okvirima te praktičnim zadacima.

Polaznice su dobile priliku čuti iskustva žena na visokim pozicijama iz prve ruke, ali i pokoji praktičan savjet kako doći do takve pozicije. Cilj treninga bio je osnažiti poslovne žene za angažman u odborima s odgovarajućim tehničkim, pravnim i praktičnim znanjima i omogućiti dublje razumijevanje korporativnog upravljanja i funkcioniranja nadzornih odbora. Program za poduzetnice EBRD-a u Hrvatskoj do sada je omogućio implementaciju savjetodavnih projekata više od 160 malih i srednjih tvrtki kojima upravljaju žene, više od 400 poduzetnica pohađalo je edukacije i treninge i 600 ih je sudjelovalo na seminarima diljem Hrvatske.

Mentorstvo su omogućili za 30 poduzetnica, u suradnji sa Zaposlenom i Zakladom Cherie Blair. EBRD-jev program za poduzetnice u Hrvatskoj financira Small Business Impact Fund (donatori uključuju Italiju, Japan, Koreju, Luksemburg, Norvešku, Švedsku, Švicarsku, Taiwan Business – EBRD Technical Cooperation Fund i SAD).

Podaci Europskog instituta za rodnu jednakost (2020.)
 

Francuska - jedina zemlja Europske unije u kojoj je postignuta kvota 40 posto, koju propisuje Direktiva, kao rezultat legislativnih kvota uvedenih 2011. godine 45,1 posto žena

Italija, Švedska, Belgija - Oko 38 posto žena

Danska, Njemačka, Nizozemska, Finska - Žene čine barem trećinu članova odbora
Malta i Estonija - Žene čine manje od 10 posto odbora kompanija na burzi
Hrvatska - 26,2 posto žena


Na razini svih zemalja EU-a - 29,5 posto 3 od 10 članova odbora su žene, ali manje od 1 od 10 žena je na poziciji predsjednika odbora ili glavnog izvršnog direktora (CEO).

7 zemalja EU-a već je uzelo legislativne kvote za podzastupljeni spol (Francuska, Italija, Belgija, Portugal, Njemačka, Austrija i Grčka

 

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije