Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čelnik Galeba Stjepan Pezo:

Povećanje minimalca za 5 posto sigurno će dovesti do vala otkaza

Stjepan Pezo
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/5
22.12.2016.
u 08:20

Tekstilci traže od Vlade kompenzacijske mjere zbog povećanja minimalne plaće jer će u suprotnom doći do zatvaranja radnih mjesta

Domaća tekstilna industrija Galeb iz Omiša širi poslove na strana tržišta, a predsjednik uprave Stjepan Pezo od Vlade očekuje donošenje mjera kojima će se izbjegavati odlazak zaposlenika u državni, bolje plaćen i sigurniji posao.

Nedavno ste s ostalim gospodarstvenicima bili u posjetu Ukrajini, a već ste blizu konkretizaciji posla?

Bio sam i na ponovljenom putu u Ukrajini, zato što su iskazi interesa pretočeni u konkretne namjere i početak suradnje. Već početkom sljedeće godine očekujemo uzvratni posjet. Nadamo se da ćemo krajem prvog kvartala ili najkasnije početkom drugog početi s prvim tokovima roba.

I inače niste vezani samo za domaće tržište, nego ste prisutni i izvan zemlje?

Da, to su primjerice Slovenija, BiH, Crna Gora, Makedonija, Njemačka, Švicarska.

Kako se borite s jeftinim radom s istoka i nelojalnom konkurencijom?

Naš je moto zdravstveno ispravan proizvod odlične kvalitete za prihvatljivu cijenu. Naša snaga leži u našoj vertikali pa upravljamo procesom od prediva do police u trgovini. Time s jedne strane upravljamo kvalitetom i kapacitetima, a s druge strane cijenom i komunikacijom brenda prema okruženju. Smatramo da je takav poslovni model osigurao konkurentnost na domaćem tržištu. Nama konkurencija nije samo jeftina radna snaga, nego i nelojalna konkurencija velikih svjetskih brendova, odnosno moderno robovlasništvo kojim se koriste, tj. pilatovsko pranje ruku nad mukama europske proizvodnje i potrošača (samo ovi potonji nisu svjesni) koje uzrokuju narudžbama iz zemalja koje ne poštuju ni osnovna ljudska prava i prava djece, a kamoli da skrbe o okolišu ni na približan način kako mi to radimo u EU.

Šivate za MUP. Smatrate da bi domaći tekstilci trebali biti više zastupljeni u javnom sektoru?

Javna nabava tekstila je oko milijardu kuna godišnje. Prema računici, usmjeravanjem nabave tekstila od domaćih proizvođača, ali koji su uz sudjelovanje u javnoj nabavi zastupljeni više i na drugim tržištima, mogla bi se osigurati sigurnost i stabilnost za više od 8000 radnika. Mi sudjelujemo na tržištu javne nabave i namjeravamo još i više.

Koliko radnika zapošljavate i kakvi su poslovni rezultati?

Naši zaposlenici, kojih ima 400, naša su snaga i konkurentska prednost. U njih konstantno ulažemo. Za nas stalno radi 50-ak, nekad i više radnika na šivanju kod kooperanata jer nam nedostaje kapaciteta i raspoložive adekvatne nezaposlene radne snage. Prema planu za prvi kvartal 2017., uz naše radnike, kod kooperanata će za nas raditi 80-90 radnika. Ovu ćemo godinu završiti poslovnim rezultatom boljim nego lani. Očekujemo dobit nešto veću od milijun kuna. Prihodi od prodaje rasli su nešto manje od 15% i iznosit će oko 75 milijuna kuna.

Vaša industrija nije najsretnija zbog povećanja minimalne plaće...

Minimalna plaća raste za 5% i to će sigurno rezultirati zatvaranjem određenog broja radnih mjesta ako se ne uvedu kompenzacijske mjere. Mi smo kao tekstilna industrija predlagali oslobađanje od doprinosa za žene starije od 35 godina sa srednjom i nižom stručnom spremom slično onom za mlade, s tim da se mora udovoljiti nekim kriterijima. Očekujemo od ministarstava rada, gospodarstva i financija ili konkretizaciju tih prijedloga ili budžet za provedbu te smjernice prihvatljivosti modela kompenzacijskih mjera na temelju kojih bismo mi kao poslovna zajednica izradili svoje nove prijedloge mjera.

Žalite se i na nelojalnu konkurenciju države kao poduzetnika.

Ministra Ćorića upozorio sam na taj problem, jer prava radnika u javnom sektoru daleko nadilaze prosječna prava za slična radna mjesta u prerađivačkoj industriji uključujući i plaću. To nije normalno. Atraktivnost radnih mjesta u prerađivačkoj industriji time je smanjena do apsurda, primjerice poslovođa s višegodišnjim neupitnim statusom i ugovorom na neodređeno kod nas te s plaćom koja je prosječna za takav tip radnog mjesta u Hrvatskoj, nama daje otkaz i prelazi raditi na šalter na tri mjeseca na određeno u velikoj državnoj kompaniji koja se bavi proizvodnjom i distribucijom električne energije za tisuću kuna veću plaću i obećanjem da će ostati za stalno. Dok god nama radnici na održavanju javne hortikulture i na državnim šalterima budu imali veće plaće i ostala prava od istih tih radnih mjesta u prerađivačkoj industriji, ne piše nam se dobro. Zato sam predložio da se ispoštuju obveze koje su im ostavile prethodne vlade te da otkažu sve kolektivne ugovore u javnom sektoru i krenu u sklapanje novog da se plaće ograniče na 90% prosjeka prerađivačke industrije za slična radna mjesta zbog faktora sigurnosti.  

>>Amerikancima od siječnja veće minimalne plaće i to do 2300 kuna

>>SDP u hitnu proceduru uputio prijedlog izmjena Zakona o minimalnoj plaći

Komentara 6

JU
Jure7
10:29 22.12.2016.

Ma e, najlakse je tako! Trebalo bi smanjiti minimalac da bi vi vise zaradili!Ovo je sramotno izgovoriti. Pa ljudi i ovako jedva prezivljavaju. Dao bi ja gospodinu 2500 kn pa lijeponeka sa obitelji nesto stvori u zivotu, ili jos bolje neka s tim prezivi mjesec dana.... Galeb je uvijek bio sinonim kvalitete, ali muka mi je ovo citati.... Evo jos nesto o hrvatskim proizvodima.... Kupim neki dan Varteksovu Di Caprio kosulju i jaknu. Na kosulji pisemade in turkey, a najakni made in china. Onda mi prodaju demagogiju da kupujemo hrvatsko!!!! Ja se trudim kupiti hrvatsko, a dobijem tursko, kinesko, srpsko, tajvansko, vijetnamsko....

KN
knezevic3d
11:38 22.12.2016.

minimalac u ovj drzavi treba biti minimalbo 5000neto...a poslodavci ako nisu u stanju isplatit minimalac od 5000kn.nisu ni sposobni radit neka zatvaraju... kako jedan DM svojim radnicima moze isplatit i vecu placu od 5000kn.te 13 placu regres itd.,a prodaje kremice,aa jedan todoric i ostali nemogu...ma Mogu oni isplatit ali sto bi kad im je prvo drzava omogucila i pustila da nemoraju nis......pih

LE
LeandroZG
10:25 22.12.2016.

Prevedeno na hrvatski, JA Pezo sam najbolji poslodavac i moje place su mjerodavne, svi ostali su preplaceni i molim da se svi ravnaju po mojim placama. Znaci, svima skidajte barem za 30% da se moji radnici ne bi osjecali potplaceno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije