Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BARBARIĆ

Potvrdit ćemo ulogu nositelja energetske tranzicije i jednog od najvećih investitora

Frane Barbarić, predsjednik uprave HEP-a
Josip Regovic/PIXSELL
02.12.2020.
u 14:23

Značajan iskorak u idućoj godini planiramo i u plinskoj djelatnosti, sudjelujući u procesima okrupnjavanja te širenja tržišne opskrbe kućanstava

Hrvatska elektroprivreda je danas stabilan i pouzdan partner koji ispunjava postavljene ciljeve. Danas više ne govorimo samo o planovima i obećanjima, već o projektima koji se realiziraju na dobrobit ne samo naše tvrtke, nego i lokalnih zajednica, hrvatskog gospodarstva i čitavog društva.

Pokretanjem ciklusa ulaganja u obnovljive i ostale niskougljične izvore energije napravili smo najznačajniji iskorak u dosadašnjoj povijesti HEP-a i Hrvatske. Iduće godine intenzivirat ćemo realizaciju najvećeg projekta HEP-a od osamostaljenja Hrvatske, HES Kosinj / HE Senj 2, vrijednog 3,4 milijarde kuna te ćemo nastaviti izgradnju novog bloka u Elektrani- toplani Zagreb (900 mil. kn). U komercijalni pogon pustit ćemo vjetroelektranu Korlat (500 mil. kn) te dovršiti ciklus izgradnje prvih sedam sunčanih elektrana (185 mil. kn).

Nastavit ćemo provedbu Pilot projekta uvođenja naprednih mreža (230 mil. kn), koji se, kao i dva projekta na području toplinarstva, u Zagrebu i Osijeku, ukupne vrijednosti 652 mil. kn i s planiranim početkom realizacije u 2021. godini, sufinanciraju sredstvima Europske unije. Samo u posljednje tri godine iz Europe smo povukli sredstva u iznosu od oko milijardu kuna. Značajan iskorak u idućoj godini planiramo i u plinskoj djelatnosti, sudjelujući u procesima okrupnjavanja te širenja tržišne opskrbe kućanstava. U nadolazećoj poslovnoj godini, kao i u godinama koje slijede, potvrdit ćemo ulogu nositelja energetske tranzicije i jednog od najvećih investitora u Hrvatskoj. Za uspješno ostvarenje postavljenih ciljeva, dragocjena nam je suradnja i poticajna podrška Vlade RH te kontinuitet politike koja razumije da su energetske investicije od vitalne važnosti i značaja za hrvatsko gospodarstvo.

Tijekom aktualne krize dodatno je sazrela svijest o potrebi da Hrvatska u razumnom roku postigne visok stupanj energetske samodostatnosti. Investicije koje ćemo u HEP-u, zajedno s drugim subjektima u energetskom sektoru, realizirati s tim ciljem, omogućit će rast zaposlenosti i brži gospodarski oporavak Hrvatske.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije